Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uključio se DORH

Organizatori prosvjeda za spas uvale Vruja traže izmjene zakona: "Ne mogu ja doći na Kornate ili Pantovčak, zabiti lopatu i sutra sve to legalizirati"

Aktualno Galerija Boris Dežulović Boris Dežulović Foto: DNEVNIK.hr DORH se bavi slučajem betonizacije u Vruji - 2 DORH se bavi slučajem betonizacije u Vruji - 2 Foto: DNEVNIK.hr DORH se bavi slučajem betonizacije u Vruji - 6 DORH se bavi slučajem betonizacije u Vruji - 6 Foto: DNEVNIK.hr DORH se bavi slučajem betonizacije u Vruji - 5 DORH se bavi slučajem betonizacije u Vruji - 5 Foto: DNEVNIK.hr +3 Podignute optužnice zbog betonizacije u Vruji - 4 Galerija 1/8 >>
Kako je jučer doznao Dnevnik Nove TV, DORH se bavi slučajem uvale Vruja. U tijeku je istraživanje, i to u dva aspekta. Jedan se tiče eventualnih kaznenih djela, a drugi zaštite imovinskih interesa Republike Hrvatske. Sve to budi nadu organizatorima prosvjeda za spas Vruje.

Dok cvrčci divljaju i asfalt gori na srpanjskom suncu Makarske rivijere, dolje, duboko u uvali Vruja, moćno plavetnilo, brodovi izletnika, morski raj.

I baš u tom raju koji privlači oko svakog putnika, Stipe Latković sebi je izgradio kompleks kuća i lukobran za svoje brodove. Već godinama mediji govore da gradi kuće i probija puteve na državnoj zemlji.

"Osoba koja je bespravno gradila na državnoj imovini ima pravo otkupiti tu državnu imovinu od same države. Mi tražimo da se to u zakonu izmijeni. Da osoba koja je nešto uzurpirala, to dobije pod svoje vlasništvo", kaže Andrea Topić, organizatora peticije.

Hoće li Latkovićevu gradnju zaustaviti aktivisti? Tek nakon što su u uvali organizirali prosvjed, prizvali medije i u peticiji brzo sakupili 8000 potpisa, u sve se jučer uključio DORH. Sazvao nadležna ministarstva, Hrvatske šume, odlučili su, eto, braniti interese države, i vidjeti ima li tu kaznenog djela. Samo, kako im to nije palo na pamet sve protekle godine?

Isticalo se da je Latković financirao neke političke kampanje, pa i predsjednikovu. Predsjednik Milanović ga je čak i branio. 

"Uzmite mu to, kaznite ljude koji su mu dali te suglasnosti, i sve srušite, ta uvala je devastirana famozno. Dovedeš bagar i sve vratiš u prvotno stanje", komentirao je predsjednik Zoran Milanović danas.

Oni koji su bili na prosvjedu zadovoljni što DORH reagira. Kažu, Latković je već branio kupanje i tjerao ljude s plaže jer uvalu smatra svojim imanjem.

"I mi sad čekamo hoće li neki ministar to potpisati i predati državnu, zajedničku imovinu nekom bahatom tajkunu ili će konačno netko reći 'ne'. Treba promijenit zakon. Ne mogu ja doći na Kornate, ili Pantovčak, zabiti lopatu i sutra sve to legalizirati", komentira Boris Dežulović.

U DORH-u danas kažu da nema nikakvih novih postupanja, svi čekaju njihov sljedeći potez.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene