Kako je jučer doznao Dnevnik Nove TV, DORH se bavi slučajem uvale Vruja. U tijeku je istraživanje, i to u dva aspekta. Jedan se tiče eventualnih kaznenih djela, a drugi zaštite imovinskih interesa Republike Hrvatske. Sve to budi nadu organizatorima prosvjeda za spas Vruje.

Galerija Boris Dežulović DORH se bavi slučajem betonizacije u Vruji - 2 DORH se bavi slučajem betonizacije u Vruji - 6 +4 DORH se bavi slučajem betonizacije u Vruji - 5

Dok cvrčci divljaju i asfalt gori na srpanjskom suncu Makarske rivijere, dolje, duboko u uvali Vruja, moćno plavetnilo, brodovi izletnika, morski raj.

I baš u tom raju koji privlači oko svakog putnika, Stipe Latković sebi je izgradio kompleks kuća i lukobran za svoje brodove. Već godinama mediji govore da gradi kuće i probija puteve na državnoj zemlji.

"Osoba koja je bespravno gradila na državnoj imovini ima pravo otkupiti tu državnu imovinu od same države. Mi tražimo da se to u zakonu izmijeni. Da osoba koja je nešto uzurpirala, to dobije pod svoje vlasništvo", kaže Andrea Topić, organizatora peticije.

Hoće li Latkovićevu gradnju zaustaviti aktivisti? Tek nakon što su u uvali organizirali prosvjed, prizvali medije i u peticiji brzo sakupili 8000 potpisa, u sve se jučer uključio DORH. Sazvao nadležna ministarstva, Hrvatske šume, odlučili su, eto, braniti interese države, i vidjeti ima li tu kaznenog djela. Samo, kako im to nije palo na pamet sve protekle godine?

Isticalo se da je Latković financirao neke političke kampanje, pa i predsjednikovu. Predsjednik Milanović ga je čak i branio. 

"Uzmite mu to, kaznite ljude koji su mu dali te suglasnosti, i sve srušite, ta uvala je devastirana famozno. Dovedeš bagar i sve vratiš u prvotno stanje", komentirao je predsjednik Zoran Milanović danas.

Oni koji su bili na prosvjedu zadovoljni što DORH reagira. Kažu, Latković je već branio kupanje i tjerao ljude s plaže jer uvalu smatra svojim imanjem.

"I mi sad čekamo hoće li neki ministar to potpisati i predati državnu, zajedničku imovinu nekom bahatom tajkunu ili će konačno netko reći 'ne'. Treba promijenit zakon. Ne mogu ja doći na Kornate, ili Pantovčak, zabiti lopatu i sutra sve to legalizirati", komentira Boris Dežulović.

U DORH-u danas kažu da nema nikakvih novih postupanja, svi čekaju njihov sljedeći potez.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju