U Hrvatskoj živi oko 3,88 milijuna stanovnika - prema podacima Državnog zavoda za statistiku. Nakon objave rezultata popisivanja stanovništva reakcije ne prestaju. Demografska struka upozorava...

Galerija Nenad Pokos Popis stanovništva Popis stanovništva 2021. - 1 +1 Popis stanovništva 2021. - 2

Na rezultate popisa stižu i reakcije demografske struke. Ističu kako je ovoliki pad broja stanovnika očekivan, ali demografska katastrofa za Hrvatsku.

Vezani članci Lidija Brković Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku detaljnije objasnila što se mijenja novim Popisom stanovništva: "Ne mogu reći da sam zadovoljna rezultatima. Naravno da me brine" Popis stanovništva - Ilustracija - 5 Reakcije na rezultate popisa stanovništva: "Ako 8000 autobusa punih ljudi koji su otišli posložimo na cestu, napunili smo autoput od Zagreba do Karlovca i natrag"

"Mi već godinama govorimo da je Hrvatska u demografskoj katastrofi. Dakle, sve je to počelo 1991., od kada bilježimo intenzivan pad do danas. Sve se intenziviralo nakon ulaska u Europsku uniju, kad bilježimo pad zbog masovnog iseljavanja građana u zapadnoeuropske zemlje. Ovo što smo naglašavali, a što će se vidjeti kad dobijemo dobnu strukturu - da imamo znatno manje mladog stanovništva nego starog. A ti mladi će ući u radno aktivnu dob, više neće imati tko u tolikom broju uplaćivati u zdravstveno i mirovinsko osiguranje i svakom ministru financija ubuduće će biti sve teže složiti proračun da svi budu podmireni kao što su bili dosad", objasnio je reporteru Daliboru Špadini Nenad Pokos iz Instituta Ivo Pilar za Vijesti Nove TV.

 

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju