Obavijesti Video Pretražite Navigacija
masovno iseljavanje

Demografska katastrofa: "Kada mladi postanu radno aktivni - više neće imati tko uplaćivati u zdravstveno i mirovinsko osiguranje"

Aktualno Galerija Nenad Pokos Nenad Pokos Foto: DNEVNIK.hr Popis stanovništva 2021. - 1 Popis stanovništva 2021. - 1 Foto: DNEVNIK.hr Popis stanovništva 2021. - 2 Popis stanovništva 2021. - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Popis stanovništva 2021. - 3 Galerija 1/4 >>
U Hrvatskoj živi oko 3,88 milijuna stanovnika - prema podacima Državnog zavoda za statistiku. Nakon objave rezultata popisivanja stanovništva reakcije ne prestaju. Demografska struka upozorava...

Na rezultate popisa stižu i reakcije demografske struke. Ističu kako je ovoliki pad broja stanovnika očekivan, ali demografska katastrofa za Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Starački dom - 1 popis stanovništva Oni su najbrojnija skupina u Hrvatskoj, a jedva preživljavaju: "Ja moram krepati..." Mijo Šuto PAO BROJ KATOLIKA Načelnik Zmijavaca o rezultatima popisa stanovništva: "Bio sam siguran da je došlo do nekakve pogreške, što se na kraju ispostavilo točnim"

"Mi već godinama govorimo da je Hrvatska u demografskoj katastrofi. Dakle, sve je to počelo 1991., od kada bilježimo intenzivan pad do danas. Sve se intenziviralo nakon ulaska u Europsku uniju, kad bilježimo pad zbog masovnog iseljavanja građana u zapadnoeuropske zemlje. Ovo što smo naglašavali, a što će se vidjeti kad dobijemo dobnu strukturu - da imamo znatno manje mladog stanovništva nego starog. A ti mladi će ući u radno aktivnu dob, više neće imati tko u tolikom broju uplaćivati u zdravstveno i mirovinsko osiguranje i svakom ministru financija ubuduće će biti sve teže složiti proračun da svi budu podmireni kao što su bili dosad", objasnio je reporteru Daliboru Špadini Nenad Pokos iz Instituta Ivo Pilar za Vijesti Nove TV.

 

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene