Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski znanstvenici razvili su novi bezbolni način rekonstrukcije zubi ispunom koji će omogućiti obnovu kaviteta bez korištenja zubne bušilice i injekcija.


Sastojci novoga ispuna potiču zub na "samoobnovu", a tehniku su razvili znanstvenici s londonskog King's Collegea.

Vezani članci Slava i zubi - 10 Slava je jako dobra za zube, pogledajte kakve su zube ove zvijezde imale na početku karijere Slika nije dostupna 5 sastojaka koje bolje da nema vaša pasta za zube

Uvriježeno je, naime, da se zubni karijes uklanja zubnom bušilicom te se kavitet potom ispunja amalgamom (srebrnom ili sivom plombom) ili kompozitom (bijelom plombom).

Novim postupkom ubrzava se prirodno kretanje kalcija i fosfatnih minerala u oštećeni zub, a proces se odvija u dvije faze: najprije se popravlja oštećena zubna caklina, a potom se uz pomoć inačice vitalometra mineralima ispunja kavitet.

Stomatolozi već koriste posebne električne naprave za ispitivanje vitalnosti zubne pulpe i zubnih živaca, vitalometre, no u ovom će se slučaju koristiti aparat s još slabijom strujom. Postupak bi se mogao početi primjenjivati za tri godine.

Želite li uopće znati koliko Hrvata nikada NE PERE zube?

Profesor Nigel Pitts sa stomatološkog instituta londonskog King's Collegea kazao je: "Način što ga danas koristimo za popravljanje zuba nije idealan. Pošto odstranimo karijes prvi put i ispunimo kavitet amalgamom ili kompozitom, zub je 'osuđen' na ponovno, odnosno višestruko bušenje i popravak."

"Ova je metoda manje invazivna i bolna i vjerujemo da ćemo je u dogledno vrijeme koristiti osim za borbu protiv karijesa i za izbjeljivanje zuba", kazao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook