Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Fenomen 234 prijavljene osobe na samo jednoj adresi obiteljske kuće u Rijeci, čiji vlasnik Ive Buzuka nikome od njih nije dao suglasnost za prijavu, je razriješen.


Podsjećamo, o slučaju 'fantomskih stanara' na adresi Mihačeva Draga 35 u Rijeci pisali smo nedavno, a načelnica PU primorsko-goranske Senka Šubat je za Novi list pojasnila kako je došlo do te situacije.

Vezani članci Dječja kuća Rijeka - 1 Šareni hodnici, kino platna, razigrani motivi: Riječki mališani dobivaju kuću na četiri kata punu sadržaja samo za njih Policajac, ilustracija Užas u Ludbregu: U rijeci Bednji pronađeno tijelo starije ženske osobe

'U vremenskom razdoblju od 1974. godine, pa do donošenja novog Zakona o prebivalištu u prosincu 2012. godine, promijenila su se tri zakona kojima su uvjeti, odnosno potrebni dokumenti za prijavu prebivališta i boravišta građana bili različito regulirani.

Od 4. siječnja 1975. pa do 8. listopada 1991. godine ukratko rečeno, za prijavu prebivališta, građaninu je bio dovoljan samo ispunjen obrazac prijave. Niti jedan drugi dokument nije bio potreban, stoga i ne čudi da vlasnik Buzuk o tomu i nije mogao imati saznanja.

U konkretnom slučaju riječ je o radničkim nastambama i vremenu kada nije bilo rješenja o gradnji pa ni rješenja o korištenju kućnog broja, no mi nismo mogli odbiti prijaviti osobu. Obavljali smo terenske provjere i 2005. i 2006. i 2009. godine i za većinu osoba i velik broj djece koja su bila prijavljena na toj adresi utvrdili da ne stanuju na toj adresi. No, do donošenja novog Zakona u prosincu 2012. godine policija nije imala mogućnost odjaviti ih po službenoj dužnosti', pojasnila je načelnica PU primorsko-goranske Senka Šubat.

>>Evo na što morate paziti prema novom Zakonu o prebivalištu!

No, nisu to jedini 'fantomski stanari' pronađeni u Rijeci.

'Rezultati dosadašnjih provjera po novom Zakonu govore kako nisu sporne samo te konkretne 234 osobe, već smo ukupno pronašli 1.100 osoba na različitim riječkim adresama koje zapravo ne stanuju na adresama koje su prijavili i u postupku su odjave prebivališta po službenoj dužnosti', rekla je načelnica Šubat.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook