Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLUČAJ RAZDJELNICI

Otkrivamo što nakon svega građani mogu učiniti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pritužbe građana zbog uvođenja razdjelnika ne prestaju. Neki od njih se ljute i na lokalnu samoupravu koja ih je kažu prva trebala zaštititi od loših poteza države.

Probleme s visokim računima grijanja ima niz gradova, građane su uvjeravali da će im razdjelnici donijeti financijsku uštedu, no gradonačelnici sad uglavnom o toj temi ne žele pred kamerama Dnevnika Nove TV.

Pročitajte i ovo Ana Knežević, Udruga za zaštitu potrošaća Borba s pristojbom HRT-ovi inkasatori ispituju susjede, prepisuju imena sa sandučića: "Bio je baš agresivan, dijete se uznemirilo i počelo vrištati i plakati" Slika nije dostupna Udruga Franak tvrdi 'Banke koriste sva moguća sredstva da izvrše pritisak i da posiju paniku u javnosti'

Zakonska obveza ostaje, ona se mora poštivati, što građani mogu učiniti pitali smo Dijanu Kladar, odvjetnicu društva Potrošač.

Što građanima preostaje? Mogu li ići privatnom tužbom i prema kome?

Ono što građanima ostaje jest svakako da mogu tužiti Republiku Hrvatsku za štetu koju im je nanijela eventualnom krivom ugradnjom direktive u naš nacionalni sustav. Također bi mogli ići u raskid tih ugovornih odnosa i ukuliko ih suprotna strana tuži tada bi mogli predsudom zahtjevati da sud izuzme nacionalnu normu za primjene i pozove se na načela Europske unije i načelo razmjernosti, da tu normu zapravo zapravo naše pravo ne tumači samo gramatički, već svrhovito, vodeći se načelom razmjernosti i samo u nekim određenim okolnostima bi mogli ići u neke kolektivne tužbe.

Znači li to da su građani obmanuti?

U ovom slučaju svakako građani nisu dobili dovoljno informacija i nisu upoznati sa stvarnim stanjem kakvo jest. Znači, njima je na određeni način prezentirana situacija i pokazalo se da tu ima puno štete za njih i da oni zapravo nemaju uštede na način na kojim im je to prezentirano.

Zakon ostaje? Treba li ministar uvesti moratorij ili ukinuti zakon ako se pokazalo da je cijeli projekt neučinkovit?

Smatram da bi država prvenstveno trebala nešto učiniti, napraviti nekakav moratorij, da li će to nekakvim izračunima raditi ili na neki drugi način. Isto tako mislim da bi država trebala reagirati, a ne pustiti ljude da idu u sudske postupke.

Gradsko vijeće Karlovca prihvatilo sufinanciranje ugradnje kalorimetara i razdjelnika

Karlovačko Gradsko vijeće prihvatilo je u ponedjeljak dva pravilnika za korisnike grijanja u zgradama priključenima na centralni toplinski sustav grada, jedan za sufinanciranje ugradnje sustava razdjelnika topline te drugi za kalorimetre, a po riječima gradonačelnika Damira Jelića, Karlovac je jedini grad koji sufinacira ugradnju kalorimetara kao bolju i skuplju soluciju.

Kalorimetar kao mjerni instrument bolje raspoređuje račun potrošnje među korisnicima, a u skladu s provedenim natječajem, grad će sufinancirati ugradnju kalorimetara u 50-postotnoj vrijednosti priznatog troška kalorimetra, termostatskih setova, te frekventne crpke i ukupnih radova najviše s 2200 kuna, ili - ako se ugrađuje i hidrauličko balansiranje sustava - do 3000 kuna po stanu.

Po pravilniku za razdjelnike, grad će sufinancirati 250 ili 350 kuna po radijatoru, to jest razdjelniku, ovisno o tome treba li financirati i sustav balansiranja.

Pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Martina Furdek-Hajdin, odgovarajući na pitanja o prijeporima u vezi s ugradnjom razdjelnika topline, rekla je kako nitko ne prisiljava građane da ugrade razdjelnike, ali grad će, dodala je, sufinancirati i tu mogućnost kao jeftiniju varijantu raspodjele troška.

Istaknula je da će, kao i do sada, građanima objašnjavati da se ušteda može ostvariti samo ugradnjom termostatskih ventila koji smanjuju temperaturu u stanu kada grijanje nije potrebno.

Kako je rekla, nada se da se više nećemo vraćati na obračun toplinske energije po četvornome metru, nego po potrošnji.

Zakon o tržištu toplinskom energijom definirao je obvezu ugradnje mjernih instrumenata, pri čemu kalorimetar mjeri stvarnu potrošnje energije, a razdjelnik udio potrošnje. Zbog toga je kalorimetar pravedniji način mjerenja, ali skuplji. Ako se ne potroši novac za sufinanciranje ugradnje razdjelnika, višak će biti usmjeren na ugradnju kalorimetara, rekla je pročelnica.

Gradonačelnik Damir Jelić rekao je da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira izgradnju razdjelnika, ali nitko u državi, osim Karlovca, ne sufinancira i ugradnju kalorimetra. Taj grad, dodao je, bez ikakvih financijskih sredstava iz državnog proračuna, sufinancira bolju soluciju. (Hina/Josipa Krajinović/B.V.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene