Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedno je sigurno - moraju vas primiti

RAZBOLJELI STE SE NA LJETOVANJU? Evo na što imate pravo besplatno, a što morate platiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turistička sezona i ove je godine otvorila pitanje dostupnosti liječničke skrbi na turističkim destinacijama, pa iz HZZO-a poručuju da hrvatski građani potrebnu liječničku pomoć, uz zdravstvenu iskaznicu, mogu zatražiti izvan mjesta prebivališta.

Na Hitnoj pomoći ili u bilo kojoj ordinaciji opće medicine, stomatologije, pedijatrije i ginekologije, ne mogu odbiti pacijenta s akutnim zdravstvenim problemima i bolnim stanjima koja zahtijevaju momentalnu liječničku pomoć, ističu u HZZO-u.

Pročitajte i ovo Dubrovnik - 2 Niže cijene Zimi je omiljena destinacija Hrvata: "Da smo planirali, ne bi ovako dobro ispalo" Ameriknaci i Hrvatska - 4 Koliko dnevno troše? Naš biser Amerikancima je obožavana destinacija: "Kad im to spomenemo, oni su fascinirani"

Građane podsjećaju da planirane preglede i upućivanje na specijalističke preglede ipak moraju obaviti kod svojeg izabranog doktora u mjestu prebivališta.

Turisti liječničku uslugu mogu potražiti i u turističkim ambulantama, koje ugovara i plaća lokalna samouprava.

No one nisu ugovorene ambulante HZZO-a i ne obavljaju preglede na teret obveznog zdravstvenog osiguranja, pa građani uslugu moraju sami platiti.

Ovo je najbolja hrvatska bolnica prve kategorije

Cijene su, doznaje se u HZZO-u, formirane prema cjeniku zdravstvenih usluga Hrvatske liječničke komore, po kojemu prvi pregled specijalista opće medicine, ginekologa ili pedijatra stoji 220 kuna, a kontrolni oko 150 kuna.

S obzirom da ne ugovaraju turističke ambulante, niti sudjeluje u njihovoj organizaciji, u HZZO-u nemaju ni podatak koliko trenutno turističkih liječničkih timova radi na hrvatskoj obali i otocima.

Strani državljani iz država članica Europske unije mogu sa svojom Europskom karticom zdravstvenog osiguranja (EHIC) u ugovornim ordinacijama zdravstvene zaštite ostvariti pravo na neodgodivu zdravstvenu zaštitu.

Troškovi zdravstvenih usluga koje se koriste na temelju EHIC kartice, HZZO refundira od inozemnog zdravstvenog osiguranja, a turisti moraju platiti participaciju za one usluge koje bi platili i hrvatski osiguranici koji nemaju ugovoreno dopunsko zdravstveno osiguranje.

U turističkim ambulantama koje nisu ugovorne ustanove HZZO-a stranim turistima se sve zdravstvene usluge naplaćuju, odnosno, Europska kartica zdravstvenog osiguranja se ne može koristiti za usluge pružene u turističkoj ambulanti. Turist u mjestu boravka može otići u ambulantu u koju želi.

Turisti koji dolaze iz zemalja koje nisu članice EU, zdravstvenu zaštitu koriste prema odredbama pojedinog ugovora o socijalnom osiguranju (Bosna i Hercegovina, Turska, Makedonija, Srbija i Crna Gora) na temelju posebnih potvrda, koje im izdaje njihovo zdravstveno osiguranje. Turisti iz zemalja s kojima Hrvatska nema ugovor o socijalnom osiguranju, troškove zdravstvene zaštite snose osobno. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene