Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjera 90.000 diploma

Ravnatelj o vjerodostojnosti diploma: "Problem je što je tajništvo već zatrpano mnogim poslovima"

Josip Petrović, ravnatelj OŠ Trnsko (Foto: Dnevnik.hr)
Josip Petrović, ravnatelj OŠ Trnsko (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Josip Petrović, ravnatelj OŠ Trnsko (Foto: Dnevnik.hr) Josip Petrović, ravnatelj OŠ Trnsko (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Josip Petrović, ravnatelj OŠ Trnsko, i Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Ministarstvo znanosti i obrazovanja je zbog krivotvorenja diplome dalo otkaz ženi koja je godinama radila administrativne poslove u Ministarstvu. Neslužbeno se doznaje da je riječ o diplomi studija povijesti i filozofije s Hrvatskih studija. Zbog otkrivanja krivotvorene diplome, provjeravat će se vjerodostojnost diploma oko 90 tisuća zaposlenika u sustavu obrazovanja i znanosti.

Ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak rekla je da su provjera diploma trenutačni prioriteti škola te dodala da dodala da mnogi zaposlenici dolaze iz susjednih država te da je zbog toga vjerodostojnost njihovih diploma sumnjiva.

Pročitajte i ovo Hrana u vrtiću Vladimira Nazora Roditelji u šoku FOTO Što se događa u zagrebačkom vrtiću? Hrana je sirova i nejestiva, objekt se raspada, ravnateljice se svi boje: "Prostači po hodnicima, djeca se pred njom popišaju od straha" Digitalni inovacijski inkubator - 2 Razmišljanje izvan okvira Potraga za najboljim mladim inovatorima: "Ovo je najbolji način učenja"

"Moramo biti sigurni da u našim školama rade stručni i kvalificirani učitelji i ostali zaposlenici te da roditelji i učenici u taj sustav imaju povjerenja", rekla je ministrica.

"Problem je što je tajništvo već zatrpano mnogim poslovima"

Tijekom javljanja uživo u Dnevnik Nove TV, ravnatelj Osnovne Škole Trnsko i član Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola, Josip Petrović, rekao je da tajništvo, ravnatelj i školski odbori prilikom svakog zapošljavanja provjeravaju diplomu.

"Tražimo originale diploma, a na kraju i kopiju koju je ovjerio javni bilježnik. Cijena toga ovisi o fakultetu. Mislim da Učiteljski fakultet provjeru svake diplome naplačuje 125 kuna", rekao je.

Dodao je da će odluka o provjeri svih neprovjerenih diploma biti najveći problem za tajništvo.

"Problem je što će tajništvo, koje je već zatrpano mnogim poslovima, trebati obaviti i ovaj posao. Mi ravnatelji nikad nismo bježali od posla i uvijek smo gledali da se odradi ono što nam Ministarstvo obrazovanja zada", rekao je Petrović.

"U svakom slučaju, podržavamo odluku da se sustav učini transparentnijim, da se uredi i učini boljim", dodao je.

"Učitelji su obrazovni sustav spremni sustav učiniti modernijim"

Petrović je, odgovarajući na pitanje o reformi obrazovanja, rekao da su učitelji obrazovnom sustavu spremni dati svoj maksimum.

"Oni su zapravo srce ovog sustava i oni su spremni sustav učiniti modernijim i odmaknuti se od tradicionalnog ka modernom podučavanju", rekao je.

"Najveći je izazov svakako shvatiti što to možemo mijenjati i kako što lakše možemo doći do ishoda podučavanja. Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati, ali mi smo spremni prihvatiti nove izazove i krenuti u reformu", dodao je Petrović.

Na upit poslan u Ministarstvo obrazovanja stigao je odgovor da je u proteklih godinu i pol dana pronađeno 50 lažnih diploma i svjedodžbi. U državnim tijelim ih je pronađeno 25, a druga polovica je pronađena u jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene