Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Legiju s 18 godina

Ratni put generala Gotovine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od vojnika - do hrvatskog generala.

S nepunih 18 godina, kada je ispunio prijavu Legije stranaca, čini se kako je Ante Gotovina znao da želi biti profesionalni vojnik. Gotovo da bi ostalo tajno što je radio u elitnoj francuskoj postrojbi da nisu procurili podaci o ratnim i obavještajnim akcijama u nekim azijskim i afričkim zemljama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ICTY: Svjedokinja o pljački hrvatskih vojnika u Oluji Slika nije dostupna Gotovina odlučio da ne ide na sprovod ocu

Povratkom u Hrvatsku, '91., s 1. brigadom Tigrova, odlazi na bojište zapadne Slavonije. U Novskoj je ranjen. I bez liječničke pomoći, satima vodi operaciju. Godinu dana poslije, postaje zapovjednik HVO-a Livno. Prvi se put tada, na jednom od važnijih područja, sukobio se s Ratkom Mladićem. Nedugo nakon toga, s činom brigadira zapovijeda Zbornim područjem Split.

U međuvremenu je promaknut, pa kao general-bojnik sudjeluje u prvoj akciji HV-a, operaciji Maslenica. Neposredno pred Oluju, u kolovozu '95., Gotovina ponovno napreduje. Kao general-pukovnik, zapovijeda najvažnijim sektorom Jug. Dan nakon ulaska hrvatskih snaga u Knin, bijesnio je na podređene časnike, jer nisu poduzeli ništa da nered na terenu spriječe.

'Totalni kaos, operacija je izvedena uredno, planski, na najvišoj razini, a poslije bitke, kaos, totalno razmažena dica, opuštena, bez ikakve odgovornosti...!', vikao je general Gotovina na sastanku u Kninu nakon operacije Oluja.

Povišen Gotovinin ton to je jutro slušao i general Ivan Čermak. Preuzimao je zapovjedništvo zbornog mjesta Knin. Kao Vladin povjerenik za taj grad, imao je zadatak uspostaviti normalan
život. Mladen Markač u to je vrijeme bio jedan od osnivača Specijalne policije.

Puno veća od one u Oluji, bila je njegova uloga u Bljesku, kada je oslobođena zapadna Slavonija. Markačevi specijalci, bili su '93., i u Medačkom džepu.

Niti jedan od generala, u ratu nije bio zadužen za iste poslove.
Neposredno nakon Oluje, prije nego ga je tadašnji predsjednik Tuđman imenovao glavnim inspektorom HV-a, nedaleko od Banja Luke, s Armijom BiH, Gotovina je slomio vojsku Republike Srpske.

Godine 2000. prisilno je umirovljen. Bio je supotpisnik famoznog pisma generala, na koje je bivši predsjednik Mesić reagirao umirovljenjem svih potpisnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene