Dubine Jadrana kriju brojne tajne i ljepote. Među njima je i pravi raj za ronioce, najveća olupina u Jadranu, ratni brod Szent Istvan. U njegovim ljepotama mogu uživati tek rijetki. Tajne broda skrivene su 101 godinu na dubini od 65 metara.

Galerija


Morsko plavetnilo kod otoka Premuda u Lošinjskom akvatoriju krije najveći brod potopljen u Jadranu.
Voditelj istraživanja Igor Miholjek podjelio je par detalja o povijesti broda. “To je najveći vojni brod koji je plovio Jadranom. Njegove dimenzije su 150 metara, preko 20 širine i 20 visine, vrlo dobro naoružan za to vrijeme“, rekao je Miholjek.

Vezani članci PR Istraživanje pokazalo: 94% Hrvata koristi kartice, 17% svaki dan plaća beskontaktno, a 62% želi plaćati mobitelom Rezultati Crobarometra za lipanj (Dnevnik.hr) Hrvatska nakon europskih izbora: Došlo je do novog dijeljenja karata, HDZ u slobodnom padu, SDP dobio krila

Szent Istvan potopljen je 1918. godine i krije vrijedno blago tog vremena. “Izvadili smo jako puno zanimljivh predmeta. Imamo jedan luster pozlaćeni, ima puno porculanskog posuđa. Jedan od ljepših predmeta je srebrni čajnik. Ima i jedna cipela, kožni remen i odjevni predmet, mislimo da su vojne uniforme ali može biti i mornarski kaput“, dodao je Miholjek.

Ekspedicija je zahtjevna zbog dubine i položaja broda. Roni se uz posebne mješavine plinova. Plan ronjenja osmišljen je do posljednjeg detalja. Cijelu logistiku osigurava specijalna policija. Zapovjednik ronilačkog centra specijalne policije Damir Banković kaže da je to njihova zadaća. “To je dio našeg posla, zaštita kulturne i prirodne baštine i u sklopu našeg treninga kako bi mogli izvršavati zadaće radimo i ovaj posao“, kaže Banković.

Olupina broda zaštićeni je spomenik kulture. Roniti se može ali samo uz posebno dopuštenje Ministarstva kulture koje i financira cijeli projekt. Arheolog Krunoslav Zupčić objasnio je zašto je oprez potreban. “Moramo promatrati da je to brod u svoje vrijeme potonuća bio jedan tehnološki najmodernija plovna jedinica u Austro Ugarskoj i na njoj se nalazi jako puno sitnog materijala I postoji mogućnost devastacije“, zaključio je Zupčić.

Instruktor ronjenja Neven Lukas imao je priliku biti u olupini. “On je prepun života i predstavlja prekrasan prirodni fenomen jer zapravo onu ribu i ono što možete vidjeti na Szent Istvanu je posebno. Prvo je okrenut naopako, a drugo sve mreže koje bacite zapnu i ribari ih ne mogu izvuć tako da je riba tamo mirna“, objasnio je Lukas.

Istraživanja se provode više od 20 godina, a svi predmeti koji se izvade bit će restaurirani i izloženi u Puli, matičnoj luci ovog povijesnog velikana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr