Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Našli se na istom mjestu

'Rat' oko zdravstvenog odgoja: Rukovali se ministar Jovanović i biskup Ivas

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Željko Jovanović našao se danas na istom mjestu s biskupom šibenskim Antom Ivasom. Neizbježna tema prilikom razgovora s novinarima bio je zdravstveni odgoj, koji je žestoko posvađao Jovanovića i Crkvu.

Početkom drugog polugodišta u osnovnim i srednjim školama trebalo je započeti i provođenje programa zdravstvenog odgoja. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je da se program provodi normalno u svim školama te da je on zapravo na snazi od listopada prošle godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Najbolji na svijetu' Ministar Jovanović predstavlja Plan i program zdravstvenog odgoja Slika nije dostupna Ocjena ministra Jovanović: S našim zdravstvenim odgojem bit ćemo primjer cijelom svijetu!

>> Kraj zimskih praznika: Počela škola, na rasporedu i zdravstevni odgoj

Rekao je da će svatko tko ne dođe na sat zdravstvenog odgoja dobiti neopravdani sat. 'Svi ravnatelji i učitelji dobili su mogućnost da od listopada prošle godine do lipnja ove godine ostvare sve sadržaje iz kurikuluma zdravstvenog odgoja, uključujući i one o zajedničkom životu, prevenciji nasilja, prevenciji ovisnosti, spolnoj ravnopravnosti i odgovornom spolnom ponašanju', istaknuo je ministar.

Primjerice, dodao je, aktiv ravnatelja Istarske i Primorsko-goranske županije održao je sastanak u prosincu na temu provedbe zdravstvenog odgoja i zaključio da se on provodi u svim školama bez ikakvog problema.

U nekim školama nastava iz četvrtog modula već je provedena, pa ministar u tome ne vidi ništa sporno. O svim modulima, rekao je ministar Jovanović, postoje materijali koji se nalaze na mrežnim stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje, a u školama u kojima učitelji smatraju da im je potrebna dodatna edukacija, posljednji, četvrti modul provest će se zadnji i to tek u svibnju ili lipnju.

Na istom mjestu s ministrom, na otvaranju novoizgrađene osnovne škole u Šibeniku, bio je i šibenski biskup Ante Ivas koji je rekao da Crkva čvrsto stoji pri svojim stavovima.

'O tome je puno rečeno tako da je to degutantno. Nama je da naša djeca rastu u ovoj kulturi, ne u nekoj za koju ne znamo odakle dolazi i tko stoji iza nje', rekao je biskup Ivas. (D.M./Hina) Nevladine udruge žele pružiti javnu potporu Vladi Republike Hrvatske u provođenju zdravstvenog odgoja. Inicijativa Mladi Splićani za zdravstveni odgoj organizira 'Splitski skup razuma'. Cilj je poručiti javnosti, građanima i Vladi da se miješanjem Katoličke crkve u javni obrazovni sustav krše ljudska prava. Pozvani su svi građani da im se 16. siječnja pridruže na prosvjedu u Splitu.'Mislimo da se treba očuvati ustavni poredak i mislimo da obrazovanje treba biti sekularno, želimo da u ovom slučaju ustraju na tome. Ovaj skup podsjeća me na skup podrške medicinski podpomognutoj oplodnji, koja je bila napadana od strane Katoličke crkve i nekih drugih vjerskih zajednica', rekla je Nada Topić Peratović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene