Od pojave prvooboljelih od bolesti Zapadnog Nila na području Hrvatske početkom srpnja pa do danas bolest je potvrđena kod ukupno 45 ljudi, potvrdili su nam u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Galerija +0 Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus)

U zadnjih tjedan dana zaraženo je šestero ljudi.

Vezani članci PR Od danas vam komarci više neće prilaziti! Ilustracija HZJZ objavio novu cijenu PCR testa

U Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" od posljedica bolesti Zapadnog Nila u utorak je umro 84-godišnji muškarac, što je druga žrtva te bolesti u Hrvatskoj od pojave prvih oboljelih početkom srpnja.

Prva je žrtva muškarac iz Belog Manastira, koji je bio kronični bolesnik. Trenutačno se u Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" nalaze četiri osobe koje su priključene na respirator i nalaze se u teškom stanju.

Kod većine tih teško oboljelih radi se o kliničkom obliku bolesti koji zahvaća središnji živčani sustav. Većina oboljelih osoba zaražena je na području sjeverozapadnog i istočnog dijela Hrvatske. Najveći broj oboljelih zabilježen je u Osječko-baranjskoj županiji te na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, podaci su HZJZ-a.
 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ranije je izdao priopćenje u kojem navodi neke od mjera zaštite.

Da biste se zaštitili od uboda komaraca, preporučuju se individualne mjere zaštite:

• primjena repelenata, sredstava koja odbijaju komarce, na otkrivene dijelove tijela (prema uputama proizvođača)
• izbjegavanje boravka na otvorenom u razdoblju najveće aktivnosti komaraca, od sumraka, tijekom noći do zore, ako je provedivo
• nošenje odjeće dugih rukava i nogavica prilikom boravka na otvorenom, ako to dopuštaju vremenske prilike
• primjena zaštitnih mreža na prozorima i vratima
• primjena različitih repelenata za prostore.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju