Obavijesti Video Pretražite Navigacija
još se stignete cijepiti

Preminulo devet osoba koje su imale gripu, epidemiolozi poručuju - nema razloga za paniku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Epidemija gripe u punom je jeku.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na upit DNEVNIK.hr-a odgovorili su kako je do sada dojavljeno da je devet osoba umrlo od komplikacija uzrokovanih gripom.

Pročitajte i ovo Bolnica u Slavonskom Brodu u slavonskom brodu Muškarac u srednjim godinama preminuo od gripe: "Još se jednom pokazuje da je to ozbiljna bolest" Slika nije dostupna Zabrinuti za mlade Epidemija gripe H1N1 u Kanadi: Tisuću oboljelih, petero mrtvih

Ponovili su kako je do kraja prošlog tjedna prijavljeno 8468 slučajeva kod kojih je potvrđena zaraza virusom gripe. Za tekući tjedan podataka još nemaju te napominju da će novi broj oboljelih biti dostupan sljedeći tjedan.

U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' kapaciteti su puni, ali kažu - situacija je pod kontrolom. Zasad imaju dovoljno respiratora i EKMO uređaja, takozvanih umjetnih pluća. Povećan je i broj lječnika u popodnevnim i noćnim smjenama.

"Imamo dovoljno sad respiratora. Dobili smo osam respiratora iz drugih ustanova, dva EKMO aparata, s našim aparatima to je za sada sasvim dovoljno", kaže prof. dr. sc. Ivan Puljiz, predstojnik Klinke za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

"Intenzivna nije još uvijek puna. Ona je kapacitirana, ali još imamo isto tako još dodatnih soba u slučaju potrebe, u slučaju da bi bilo još pacijenata za intenzivnu jedinicu", nadodaje Puljiz. 

"Najveći broj prijava došao je prošlog tjedna, preko 5 000 prijava. Što upućuje na veliki porast u intenzitetu gripe", rekla je Goranka Petrović, epidemiologinja.

Epidemiolozi poručuju da nema razloga za paniku te da se još uvijek stignu cijepiti oni koji to nisu učinili.

"Nabavljeno cjepivo je u principu velikim dijelom potrošeno. Međutim, preporučila bi da se ljudi obrate nadležnom županijskom zavodu da provjere jer postoje uvijek mogućnosti da su određene doze još uvijek dostupne", kazala je epidemiologinja dr. Goranka Petrović.

Prema riječima dr. sc. Roka Čivljaka iz Klinike "Fran Mihaljević", klasični simptomi gripe su povišena tjelesna temperatura, iznemoglost, opća slabost i bolovi u mišićima i zglobovima.

"To imaju svi bolesnici, pa i oni s blažim oblicima gripe. U slučaju težih oblika treba se javiti liječniku primarne zdravstvene zaštite koji će onda procijeniti koji bolesnici imaju tako težak oblik gripe koji zahtjeva bolničko liječenje i bolničku obradu", preporuka je dr. Čivljaka.

"Partner je dobio gripu, tri dana temperatura 39. Ne ide s ničim dolje. Sumnjaju na upalu pluća, čekaonica je puna. Tu smo znači nekih već tri sata", rekla je građanka Karmen. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene