Novčanik (Foto: Getty Images)
Novčanik (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

U srpnju smo iz novčanika izvadili koju kunu više nego u istom mjesecu prošle godine. Ukupno smo potrošili oko milijardu kuna više.


Ne samo da smo u srpnju u ruke primili više računa nego smo i iz džepa izvadili veće svote novca. Ukupno smo u samo nešto više od mjesec dana potrošili 25,85 milijardi kuna. Prošle godine u tom istom razdoblju potrošili smo 24,1 milijardu kuna.

Vezani članci Ilustracija Ponovimo gradivo: Ne uplaćujte novac muškarcu koji vam preko interneta obećava novac i zlato! Trgovački centar, ilustracija HGK objavio podatke o uskrsnoj potrošnji: ''Pad je osjetan, ali gospodarstvo nije stalo''

Porezna uprava zabilježila je 0,8 posto više izdanih računa od 1. srpnja do 5. kolovoza ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, priopćili su iz Hrvatske gospodarske komore.

''Posljedica povećane potrošnje leži, među ostalim, u rastu potrošačkog optimizma i djelomično u daljnjem snažnom rastu nenamjenskih potrošačkih kredita stanovništva'', rekla je direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić komentirajući podatke o potrošnji.

U djelatnosti trgovine na veliko i malo ostvarena je većina prometa, više od 60 posto ukupnog prometa promatranog razdoblja, te je iznos računa bio 15,2 milijarde kuna, što je u odnosu na prošlogodišnje 14,3 milijarde povećanje od 6,07 posto.

Tradicionalno je kolovoz najjači mjesec u trgovini, pa se može očekivati da će se pozitivan trend nastaviti'', ističe Ravlić.