Hrvoje Zekanović
Hrvoje Zekanović Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor nastavio je sjednicu raspravom o konačnom prijedlogu Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta. Njime bi se obvezalo državu na dodatni razvoj grada.


Novi bi zakonom Vukovar proglasio mjestom posebnog domovinskog pijeteta, definirao bi njegovo značenje i status radi očuvanja trajne uspomene i sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu i izgradnje mira. Također bi se poticao njegov demografski, gospodarski, kulturni i odgojno-obrazovni razvoj.

Vezani članci Demografska slika Vukovara - 3 Iako Slavonija bilježi demografski potop, u Vukovaru se vide pomaci: "Povukli smo poticaje, što je bio velik vjetar u leđa" Policijski automobili, ilustracija Ratni zločin na Sajmištu: Zlostavljali i udarali muškarce pred ženama i djecom, a onda je uperio pušku u glavu djevojčici (8) koja je glasno plakala zbog oca

Prijedlog zakona obrazložile je državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić.

U raspravi koja je uslijedila zastupnici su pitali hoće li ovaj zakon riješiti probleme u Vukovaru ili služi samo u predizborne svrhe. Podsjetili su i na problem nestalih u Domovinskom ratu, koji još nije do kraja riješen.

Hrvoje Zekanović kazao je kako ovaj zakon neće riješiti problem zbog kojeg je i sastavljen, a to su ćirilične ploče. "Ovo je samo jedan veliki igrokaz", ustvrdio je Zekanović.

Vukovar ima posebno važnu ulogu u hrvatskoj povijesti uspostave samostalne, nezavisne, suverene i demokratske države. Također predstavlja simbol otpora, žrtve, pobjede i zajedništva odnosno obrane državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske u Domovinskom ratu.

Zakonom se želi iskazati posebno poštovanje prema poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Vukovaru te svim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata koji su branili slobodu, demokraciju i zajedništvo hrvatskog naroda.

Njime bi se odala počast i svim civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata te Vukovaru kao simbolu otpora, hrabrosti, zajedništva i mira, koji je tijekom oružane agresije na Hrvatsku u Domovinskom ratu pretrpio velike ljudske gubitke i razaranja materijalnih dobara i kulturne baštine.

Područje posebnog domovinskog pijeteta obuhvaća Grad Vukovar i naselje Bogdanovci u istoimenoj općini, a Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru bit će središnje mjesto obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta.

Osnivanje Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj, koje će činiti predstavnici 17 nadležnih institucija, tijela i udruga iz Domovinskog rata također je dio zakona. Ono će koordinirati aktivnosti obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta i predlagati mjere za društveni razvoj tog područja. (D.B./Hina)