Predstavnica Vlade u ponedjeljak je, u nešto izmijenjenom obliku, prihvatila amandman nezavisne Marijane Petir na prijedlog državnog proračuna da se unutar Ministarstva vanjskih poslova 1,5 milijuna kuna izdvoji za pomoć progonjenim kršćanima i drugim osobama u potrebi.


Na razdjelu Ministarstva vanjskih poslova otvorit će se nova proračunska aktivnost i 1,5 milijuna kuna za pomoć progonjenim kršćanima i drugim osobama u potrebi rasporediti sa stavke za razvojne suradnje, kazala je državna tajnica u Ministarstvu Andreja Metelko-Zgombić prihvaćajući amandman Marijane Petir.

Vezani članci Branko Bačić Bačić odgovorio zašto se izvješće o radu Stožera ne dostavlja svaki mjesec pa odbrusio Škori: ''Neka prvo počiste svoj prag'' Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Bačić najavio izvanredno zasjedanje Sabora: "Uvjeren sam da ćemo sve raspraviti do 18. prosinca"

Ostale predložene amandmane na proračun za 2021. na poziciji Ministarstva vanjskih poslova Vlada je odbila, među kojima i onaj Kluba zeleno-lijevog bloka da se izdvoji 30 milijuna više za pomoć organizacijama koje se bave razvojnom suradnjom i humanitarnom djelatnošću u inozemstvu.

Nisu prihvaćeni ni amandmani kojima je oporba predložila preraspodjelu sredstava unutar Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva kulture i medija i Ministarstva poljoprivrede.

Među njima je i amandman Mosta da se milijun kuna izdvoji za obilježavanje mjesta stradavanja u Domovinskom ratu u Dubrovniku, amandman Kluba zeleno-lijevog bloka da se dva milijuna kuna izdvoji za obnovu spomenika NOB-a, kao i amandman Kluba Glasa, IP-a i Pametnog da se povećaju sredstva za psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć stradalnicima u Domovinskom ratu.

Vlada je odbila i amandman kojim je oporba tražila na poziciji Ministarstva kulture sredstva primjerice za Memorijalni centar žrtava totalitarnih režima, za osvjetljavanje tvrđave Topana, za uređenje starokršćanske bazilike u Zmijavcima, za uređenje i zaštitu nalazišta čovječje ribice Krčevac, kao i za osvjetljavanje Đakovačke katedrale.

Nisu prošli ni amandmani Kluba Glasa, IP-a i Pametnog da se osigura 8 milijuna kuna za potpore samostalnim umjetnicima i povećaju subvencije za poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama za 3 milijuna kuna.

Odbijeni su i amandmani Mostova Mire Bulja da se osiguraju veća sredstva za sanacija Dioklecijanove palače i sanaciju stadiona Poljud, kao i IDS-ovi za rekonstrukciju muzeja Poreštine ili sanaciju Eufrazijeve bazilike.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković odbila je pak sve amandmane koji se tiču njezina ministarstva, a kojima je oporba tražila više za stočarsku proizvodnju, pomoć govedarstvu i svinjogojstvu, za šume.

"Nemojte zaboraviti, odakle ste došli, tamo ćete se i vratiti", poručio je Božo Petrov (Most) ministrici Vučković nezadovoljan neprihvaćanjem amandmana kojim bi se 10 milijuna kuna osiguralo za azil za napuštene životinje u Dubrovniku te 5 milijuna kuna za Centar za agrume u Opuzenu.