Milijan Brkić (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Milijan Brkić (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

"Radi se o policijsko-državnoodvjetničkim odlukama prije nego što sam postao ministar. Odgovore treba dati DORH, a ne naknadni ministri", kazao je pak bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.


U jeku afere SMS Nacional je objavio policijski dosje o slučaju elitne prostitucije iz 2011., po kojemu je navodno Milijan Brkić kompromitirao istragu o lancu elitne prostitucije odavajući detalje akterima i tako bitno otežao policijsku istragu, piše Nacional.

Vezani članci Milijan Brkić u Saboru (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) Ni nakon godinu dana joj se ne nazire kraj: Svi krakovi afere SMS Milijan Brkić (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Milijan Brkić novinarima: ''Nemam pojma tko je Jovanka, to vi nađite''

Po tim dokumentima, u sve je navodno bio upućen tadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić, kojemu je bilo dostavljeno izvješće o "kompromitaciji posebnih izvida".

Bijelić je za DNEVNIK.hr kazao: "Već nekoliko godina nisam u sustavu krim-istraživanja i nemam ovlasti govoriti ništa vezano ni za prethodna ni za aktualna kriminalistička istraživanja; ja to niti smijem niti sam, iskreno, išao u detalje gledati što se to tamo navodi.

Sedam sam godina bio šef krim-policije, ima tu milijune dokumenata koji su meni dostavljani, ali sve je legitimno, sve je zakonito, sve je, tvrdim odgovorno, provedeno u skladu s pravilima struke i zakona, a sad što su rezultati, to ćete morati negdje drugdje tražiti odgovore."

I Karamarko razmišlja o tužbama

Iz krugova bliskih bivšem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku kažu kako je priča objavljena u Nacionalu konstrukcija i neistina te da on razmišlja o tužbi protiv njih.

Izvor blizak Karamarku pita se, baš kao i ljudi oko Brkića, zar ne bi te informacije, da su točne, iskoristio Karamarkov nasljednik, bivši SDP-ov ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić?

Ostojić, koji je bio ministar unutarnjih poslova od prosinca 2011. do siječnja 2016., za Novu TV je rekao: "To je njihov način razmišljanja. Ministar se ne bavi policijskim izvidima niti se miješa u DORH-ove odluke".

Policija: O svemu je odmah izviješteno državno odvjetništvo

Na upit DNEVNIK.hr-a o ovom slučaju, iz MUP-a su kazali kako je za slučaj elitne prostitucije, u kontekstu kojega se spominje Milijan Brkić, a vezano uz curenje informacija iz istrage, presuda pravomoćna "te iz toga proizlazi kako u dijelu policijskog postupanja nije došlo do ugrožavanja probitka kriminalističkog istraživanja.

Nadalje, izvješćujemo kako je tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja 2011. godine, nadležna ustrojstvena jedinica policije o svim operativno interesantnim saznanjima kojima je raspolagala, a vezano uz kompromitaciju provedbe posebnih dokaznih radnji, još u lipnju navedene godine izvijestila nadležno državno odvjetništvo".
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju