Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kvaliteta visokog obrazovanja

Rang lista najboljih sveučilišta na svijetu: Splićani bolji od Zagrepčana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po najnovijoj ljestvici Times Higher Education, jedne od tri vodeće rang liste svjetskih sveučilišta, splitsko je sveučilište bolje rangirano od zagrebačkog.

Sveučilište u Splitu rangirano je između 501. i 600. mjesta, a Sveučilište u Zagrebu u posljednjoj skupini, između 800. i 1000. mjesta. Na ljestvici 2016.-2017. splitskog sveučilišta nije ni bilo već samo zagrebačko, dok godinu dana ranije niti ono nije bilo na rang ljestvici.

Zagrebačko sveučilište ima 73.465, a splitsko tri puta manje studenata - 20.817. Prema objavljenim statističkim podacima, jedan profesor u Splitu podučava 30.7 studenata dok je u Zagrebu taj omjer povoljniji za profesore, 1:17.4. Na oba sveučilišta međunarodnih je studenata tek jedan posto.

Pročitajte i ovo Digitalni inovacijski inkubator - 2 Razmišljanje izvan okvira Potraga za najboljim mladim inovatorima: "Ovo je najbolji način učenja" Slika nije dostupna PITANJE ORGANIZACIJE Baketa pobrojio probleme sveučilišta i upozorio: ''Najlakše je reći treba više novca, ali nije sve u njemu''

Na prvom mjestu rang liste je sveučilište u Oxfordu, a odmah do njega veliki konkurent Sveučilište u Cambridgeu koje je s četvrtog skočilo na drugo mjesto. Harvard je primjerice šesti, a Yale na 12. mjestu.

Hrvatskoj najbliža sveučilišta, ona u Ljubljani i Mariboru, pozicionirana su između 600. i 800. mjesta.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene