Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki korak naprijed

Operacije raka prostate pomoću robotske ruke: "Kamera se miče kako mi mičemo zjenice"

Aktualno Galerija Izvrsni rezultati robotskog kirurškog sustava - 5 Izvrsni rezultati robotskog kirurškog sustava - 5 Foto: DNEVNIK.hr Izvrsni rezultati robotskog kirurškog sustava - 4 Izvrsni rezultati robotskog kirurškog sustava - 4 Foto: DNEVNIK.hr Izvrsni rezultati robotskog kirurškog sustava - 3 Izvrsni rezultati robotskog kirurškog sustava - 3 Foto: DNEVNIK.hr Izvrsni rezultati robotskog kirurškog sustava - 2 Izvrsni rezultati robotskog kirurškog sustava - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Izvrsni rezultati robotskog kirurškog sustava - 1 Galerija 1/5 >>
Na cestama električna revolucija, a u bolnicama itekako mjerljiv rezultat robotske revolucije u liječenju raka prostate. KBC Zagreb pohvalio se rezultatima primjene sustava koji reagira čak i na pokrete očiju kirurga.

U zagrebačkom KBC-u robotski kirurški sustav liječio je već 415. put. S radom je krenuo 2019. godine, a do sada pokazao izvrsne rezultate.

"U početku je to trajalo malo duže. evo danas smo operaciju završili za sat i pol. Sad smo već uigrani timovi. Samim time je veća šansa da će pacijent proći dobro", rekao je Tvrtko Hudolin, urolog.

Koristi se u prvom redu za liječenje oboljelih od raka prostate. Robotom upravlja kirurg, a njime se uvelike smanjuje vjerojatnost za neželjene ishode. Riječ je o minimalno invazivnoj metodi.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Postoje velike razlike" Zabrinjavajući podaci: Hrvatska druga po smrtnosti od karcinoma u EU-u

"Podrazumijeva da operiramo pacijenta kroz manje otvore na tijelu da možemo biti poštedniji prema strukturama tkiva, a robotika omogućava da budemo što precizniji. Možemo vrlo lijepo prepoznati strukture odvojiti sačuvati što želimo ili odmaknuti ono sto nam ne treba" poručio je Tomislav Kuliš, urolog.

"Nema klasičnog operativnog reza i minimalan je gubitak krvi tijekom operacije, dodao je Željko Kaštelan, specijalist urolog.

U istom trenutku kirurg može upravljati, ne s dvije, nego s tri robotske ruke jer ovaj sustav omogućava i kontrolu pokretom očiju, donosi reporterka Dnevnika Nove TV, Lara Švigir.

"Osim što upravljamo s dvije robotske ruke koristeći ruke operatera treća ruka koja drži kameru se miče kako mi mičemo svoje zjenice", pojasnio je Kuliš.

"Imate vizualizaciju vidnog polja fantastičnu gotovo 16 puta uvećano vidno polje", napomenuo je Kaštelan.

Rak prostate najčešći je u dobi iznad 50 godina. Velimir je s 57 godina doznao dijagnozu.

Pročitajte i ovo Milena Barbir humanitarna akcija Žena koja se bori s karcinomom prikupila sav iznos za liječenje

"Rak prostate u principu nema simptoma. Nažalost, prvo vam padne uvijek napamet da je rak smrtonosna bolest i da možete brzo umrijeti. Već sam na terapijama i bio sam na operaciji prije 12 godina i još se kotrljam po svijetu", rekao je Velimir Korak.

U konačnici ovaj robot oboljelima pruža brži oporavak i vraćanje u normalan život.

"Kad sam ja išao na operaciju još uvijek nije bilo robotske operacije u Hrvatskoj i smatram da je to veliki pomak naprijed", zaključio je Korak.

Sljedeći korak je proširiti korištenje i za druge bolesti. Spajanje robotike i umjetne inteligencije, poručuju liječnici njih ne plaši, donijet će uspješnije, brže, ali i jeftinije liječenje.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene