Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara zatražio je od ministrice zaštite okoliša Marine Matulović-Drupulić da hitno intervenira zbog onečišćenog zraka u gradu čemu je uzrok Rafinerija Bosanski Brod.


Rafinerija, koju je prije tri godine kupila ruska naftna kompanija, počela je raditi krajem prošle godine, a u posljednjih nekoliko tjedana građani Slavonskoga Broda stalno se žale na neugodan miris koji otamo dolazi. Česti su pozivi građana, odgajatelja u vrtićima i nastavnika u osnovnim i srednjim školama budući da boravak djece na otvorenom nije moguć. To znatno utječe na kakvoću življenja u gradu, a prijeti opasnost i za zdravlje ljudi i okoliš, stoji u pismu koje je slavonskobrodski gradonačelnik poslao ministrici.

Vezani članci Gusti, otrovni smog nad New Delhijem - 4 VIDEO Udišu otrovni smog pun čestica koje izazivaju rak pluća: "Ovo postaje noćna mora" Slika nije dostupna Slavonski Brod: Koga tužiti za to što udišu najzagađeniji zrak u Europi?

Kako bi se utvrdilo stvarno stanje onečišćenja zraka, grad će ovih dana organizirati i financirati mjerenja, a gradonačelnik Duspara od Ministarsva očekuje da uspostavi kontakt s mjerodavnima u Bosni i Hercegovini.

Nemamo ništa protiv toga da Rafinerija radi, ali mislimo kako se moraju poštovati uvjeti zaštite okoliša. Želimo na vrijeme upozoriti na problem, a budući da je riječ o drugoj državi, dopis jedino možemo uputiti svojemu Ministarstvu zaštite okoliša. Ono može tražiti objašnjenje od Rafinerije, ali i od vlasti u BiH, i vidjeti o čemu se točno radi, objašnjava gradonačelnik.

U Slavonskome Brodu još nema mjerne postaje koja bi stalno pratila kakvoću zraka. Njezino je postavljanje u planu, a projekt bi trebali financirati Fond zaštite okoliša te Županija i grad.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju