Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gradonačelnik traži intervenciju ministrice

Rafinerija život u Slavonskom brodu učinila nepodnošljivim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara zatražio je od ministrice zaštite okoliša Marine Matulović-Drupulić da hitno intervenira zbog onečišćenog zraka u gradu čemu je uzrok Rafinerija Bosanski Brod.

Rafinerija, koju je prije tri godine kupila ruska naftna kompanija, počela je raditi krajem prošle godine, a u posljednjih nekoliko tjedana građani Slavonskoga Broda stalno se žale na neugodan miris koji otamo dolazi. Česti su pozivi građana, odgajatelja u vrtićima i nastavnika u osnovnim i srednjim školama budući da boravak djece na otvorenom nije moguć. To znatno utječe na kakvoću življenja u gradu, a prijeti opasnost i za zdravlje ljudi i okoliš, stoji u pismu koje je slavonskobrodski gradonačelnik poslao ministrici.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izglasali Parižani Vlasnici ovakvih automobila plaćat će triput veće cijene parkiranja: Još neki gradovi imaju sličan plan Slika nije dostupna Procurio ugljikovodik 'OVO JE STRAŠNO' Iz rafinerije Rijeka procurio ugljikovodik

Kako bi se utvrdilo stvarno stanje onečišćenja zraka, grad će ovih dana organizirati i financirati mjerenja, a gradonačelnik Duspara od Ministarsva očekuje da uspostavi kontakt s mjerodavnima u Bosni i Hercegovini.

Nemamo ništa protiv toga da Rafinerija radi, ali mislimo kako se moraju poštovati uvjeti zaštite okoliša. Želimo na vrijeme upozoriti na problem, a budući da je riječ o drugoj državi, dopis jedino možemo uputiti svojemu Ministarstvu zaštite okoliša. Ono može tražiti objašnjenje od Rafinerije, ali i od vlasti u BiH, i vidjeti o čemu se točno radi, objašnjava gradonačelnik.

U Slavonskome Brodu još nema mjerne postaje koja bi stalno pratila kakvoću zraka. Njezino je postavljanje u planu, a projekt bi trebali financirati Fond zaštite okoliša te Županija i grad.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene