Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cjelodnevna nastava

Fuchs otkrio koliko će rasti plaće učitelja: "Radit će isti nastavnici, a nakon 14 sati u školi će ostati samo učenici koji to žele"

Aktualno Galerija +0 Radovan Fuchs Galerija 1/1 >>
Sabina Tandara Knezović u Dnevniku Nove TV razgovarala je s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom. Ministar je otkrio zašto će biti manje informatike u školama, koliko će profesorima porasti plaće zbog dodatnog rada te kako pridobiti roditelje koji su protiv cjelodnevne nastave.

Smanjuje se satnica informatike prema novom eksperimentalnom programu koji bi od rujna trebao ući u 50 škola.

Iako je do sada 70 posto učenika pohađalo informatiku kao izborni predmet od prvog razreda, ministar obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da se na taj način ti učenici izjednačavaju s onima koji tek počinju učiti od petog razreda – jer tada svi počinju od nule.

"Jedan je sat informatike obavezan, od prvog razreda do osmog razreda, a još jedanput informatiku imamo kao međupredmetnu temu. Ne smanjuje se obim informatike kao takav", izjavio je.

Pročitajte i ovo Uskoro manje informatike u školama - 2 nova reforma Novi predmeti, veće satnice, ali manje informatike - stručnjaci nezadovoljni: "To je zapravo skandalozno i korak unazad"

Rast će plaće

U popodnevnim satima radit će isti nastavnici kao i dosad, a rast će im i plaće. "U cijeloj koncepciji cjelodnevne nastave oni će boraviti jedan školski sat duže u školi, ali za to će dobiti u prosjeku od 2000 do 2500 kuna više. Plaća svih učitelja i profesora u školi bit će viša od 10.000 kuna. Bit će povećanje plaće od 25 posto", kazao je Fuchs.

Ministar je naglasio da roditelji koji nisu zadovoljni zapravo nisu razumjeli koncept nastave. "Da maknemo onu famu da će djeca od jutra do navečer biti u školi. To je potpuno pogrešno, djeca će biti u školi od 8 do 14, 14:30, a samo oni koji hoće mogu ostati do 17 sati. Kao i danas ono što zovemo produženi boravak, to će biti dio koji biraju učenici", objasnio je i dodao da to više neće biti kao čuvanje, već će škole morati ponuditi jasan sadržaj.

Osvrnuo se i na problem dvosmjenske nastave. Najavio je da počinje s rješavanjem problema u 619 škola kada se vrati poziv za dogradnju i izgradnju škola. Do 2028. godine planira riješiti problem nastave u dvije smjene, ali i dograditi sportske dvorane svim školama koje već jesu u jednoj smjeni. Riječ je o projektu vrijednom više od 2 milijarde eura.

Pročitajte i ovo Mirena Maljković, učiteljica Dnevnik Nove TV donosi detalje Predstavljen novi model nastave, pojedini učitelji su zgroženi: ''Skandalozno je da se u 21. stoljeću reže satnica Informatike za 50 posto''

Kako navodi, obećanja nisu predizborni trik, već projekt koji je ostvariv.

Radovan Fuchs sa Sabinom Tandarom Knezović raspravljao je i o umjetnoj inteligenciji, ali vjeruje da je to bonus novog projekta: "Dobar je primjer cjelodnevne nastave to što će djeca u školama pisati domaće zadaće i učiti, a ne doći kući, uzeti mobitel, nešto ukucati, prepisati i donijeti sutra u školu."

Cijeli razgovor možete pogledati u videoprilogu.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene