Uz Uljanik, problemi muče i kutinsku Petrokemiju, a situacija eskalira i u rafineriji u Sisku. Dok radnici strahuju za plaće i radna mjesta, stručnjaci upozoravaju - problem industrije se nagomilao, nijedna Vlada dosad nije pronašla rješenje, prognoze nisu sjajne.

Galerija


Ulagača i novac hitno trebaju i kutinskoj Petrokemiji. Upitan je i opstanak rafinerije u Sisku. Iz Vlade ne nude rješenje, a radnike umiruju. "Nikako ne bih rekao da je to prvi korak prema zatvaranju rafinerije Sisak", tvrdi Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

Vezani članci Darko Horvat, ministar gospodarstva (Foto: Dnevnik.hr) Ministar Horvat: "Jedan dio radnika Petrokemije već sljedeće godine morat će otići" Darko Horvat, ministar gospodarstva (Foto: Dnevnik.hr) Ministar Darko Horvat za Dnevnik Nove TV otkrio imena četiri potencijalna investitora u Uljanik

Sindikati pak kritiziraju sve bivše Vlade - vodili su katastrofalne politike, tvrtke ispaštaju zbog loših uprava. Ovu Vladu pozivaju da spasi industriju. "Da u okviru svojih postojećih ovlasti koje ima i u kutinskoj Petrokemiji, koja izuzetno ovisi o cijeni plina i o cijeni distribucije plina - da tu Vlada preko svoje tvrtke apsolutno može utjecati i u dokapitalizaciji tvrtke", tvrdi Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

Apsurdne su, kaže, bile odluke države da prodaju tvrtke. Spas za rafineriju i Petrokemiju tražila je i Milanovićeva vlada, ali problem je ostao. "Tad je bilo nekih ideja da se ide u neku privatizaciju, da država sačuva kontrolni paket itd. Postavili smo neke zdrave temelje u brodogradnji, a brodogradnja se održala do sada, do ovog problema", rekao je Gordan Maras.

Problemi s brodogradilištima su dočekali i Vladu u kojoj je bio Tomislav Panenić. Kao opravdanje navodi dug pravni proces. "Ovo oko INA-e... Cijelo vrijeme sam upozoravao i pritiskao mađarsku vladu i rezultati INA-e su 2016. pokazali prvi put pozitivan pomak gdje su ostvareni profiti", podsjeća Panenić.

Analitičar Luka Brkić kaže - dug je lanac strukturnih problema, od pretvorbe i privatizacije do kadrovskih rješešnja u javnim tvrtkama. "Mi ne činimo promjene u politici što stalno naglašavam. Imamo eventualno manje pokušaje ad hoc rješenja koji su manje ili više uspješni, ali oni uopće ne dotiču sve vitalne probleme ove ekonomije i ovog društva, a kamoli da ga pokušaju riješiti", jasan je Brkić. Ključna je, navodi, konkurentnost - proizvoditi i prodavati robu. S tim bi došle i investicije, a sve drugo je preživljavanje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr