Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grijeh svih vlada

Radnici u hrvatskoj industriji u stalnom strahu za plaće i radna mjesta, a prognoze nisu sjajne

Problem industrije: Grijeh svih vlada (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Problem industrije: Grijeh svih vlada (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Problem industrije: Grijeh svih vlada (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Problem industrije: Grijeh svih vlada (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Problem industrije: Grijeh svih vlada (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Problem industrije: Grijeh svih vlada (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Problem industrije: Grijeh svih vlada (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Uz Uljanik, problemi muče i kutinsku Petrokemiju, a situacija eskalira i u rafineriji u Sisku. Dok radnici strahuju za plaće i radna mjesta, stručnjaci upozoravaju - problem industrije se nagomilao, nijedna Vlada dosad nije pronašla rješenje, prognoze nisu sjajne.

Ulagača i novac hitno trebaju i kutinskoj Petrokemiji. Upitan je i opstanak rafinerije u Sisku. Iz Vlade ne nude rješenje, a radnike umiruju. "Nikako ne bih rekao da je to prvi korak prema zatvaranju rafinerije Sisak", tvrdi Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

Pročitajte i ovo Naftna platforma Geofizički podaci Hrvatska i Kanada zajedno će tražiti naftu i plin: Grade se četiri nove bušotine Radovi na odmorištu Zagreb - 2 Radovi na A3 VIDEO/FOTO Ogromno gradilište kraj Zagreba: Novi kompleks niče na mjestu poznatog odmorišta, doznajemo što će se sve izgraditi

Sindikati pak kritiziraju sve bivše Vlade - vodili su katastrofalne politike, tvrtke ispaštaju zbog loših uprava. Ovu Vladu pozivaju da spasi industriju. "Da u okviru svojih postojećih ovlasti koje ima i u kutinskoj Petrokemiji, koja izuzetno ovisi o cijeni plina i o cijeni distribucije plina - da tu Vlada preko svoje tvrtke apsolutno može utjecati i u dokapitalizaciji tvrtke", tvrdi Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

Apsurdne su, kaže, bile odluke države da prodaju tvrtke. Spas za rafineriju i Petrokemiju tražila je i Milanovićeva vlada, ali problem je ostao. "Tad je bilo nekih ideja da se ide u neku privatizaciju, da država sačuva kontrolni paket itd. Postavili smo neke zdrave temelje u brodogradnji, a brodogradnja se održala do sada, do ovog problema", rekao je Gordan Maras.

Problemi s brodogradilištima su dočekali i Vladu u kojoj je bio Tomislav Panenić. Kao opravdanje navodi dug pravni proces. "Ovo oko INA-e... Cijelo vrijeme sam upozoravao i pritiskao mađarsku vladu i rezultati INA-e su 2016. pokazali prvi put pozitivan pomak gdje su ostvareni profiti", podsjeća Panenić.

Analitičar Luka Brkić kaže - dug je lanac strukturnih problema, od pretvorbe i privatizacije do kadrovskih rješešnja u javnim tvrtkama. "Mi ne činimo promjene u politici što stalno naglašavam. Imamo eventualno manje pokušaje ad hoc rješenja koji su manje ili više uspješni, ali oni uopće ne dotiču sve vitalne probleme ove ekonomije i ovog društva, a kamoli da ga pokušaju riješiti", jasan je Brkić. Ključna je, navodi, konkurentnost - proizvoditi i prodavati robu. S tim bi došle i investicije, a sve drugo je preživljavanje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene