Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Znamo za što se borimo"

Održan novi prosvjed radnika rafinerije Sisak: Uz sirene i zviždaljke na sat vremena blokiran prilaz termoelektrani

Prosvjed u Sisku (Foto: Dnevnik.hr)
Prosvjed u Sisku (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prosvjed u Sisku (Foto: Dnevnik.hr) Prosvjed u Sisku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed u Sisku (Foto: Dnevnik.hr) Prosvjed u Sisku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed u Sisku (Foto: Dnevnik.hr) Prosvjed u Sisku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Prosvjed u Sisku (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Članovi Stožera za obranu rafinerije Sisak okupili su se na pa parkiralištu rafinerije kako bi prosvjedovali protiv prestanka prerade nafte u toj rafineriji.

U Sisku je bio reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić, koji je javio da se okupilo dvjestotinjak radnika, koji su uz sirene i zviždaljke održali prosvjednu šetnju gradom te na jedan sat blokirali prilaz Termoelektrani Sisak i nekim rafinerijskim pogonima.

Pročitajte i ovo Naftna platforma Geofizički podaci Hrvatska i Kanada zajedno će tražiti naftu i plin: Grade se četiri nove bušotine Potres kod Siska Zatreslo se Potres u blizini Siska: "Ovo je gadno streslo! Skoro sam pala sa stolca"

Time je Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak započeo niz prosvjednih akcija protiv zatvaranja sisačke rafinerije.

Priključili su im se predstavnici braniteljskih udruga iz Rijeke, Zagreba, Solina, Ivanić-Grada i drugih mjesta, a potporu su im svojim dolaskom dali i predstavnici gradske vlasti s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček i predsjednicom Gradskog vijeća Ivanom Krčelić, kao i neke političke stranke.

"Ovim prosvjedom želimo izazvati pozornost javnosti, ali i uputiti poruku Vladi kako želimo da nas primi i sasluša. Želimo im samo predočiti dokumente koji dokazuju da se manipulira brojkama te da rafinerija može raditi i posluje pozitivno", rekao je glasnogovornik Stožera Predrag Sekulić.

Optužio je Službu ljudskih resursa da svakodnevno radi pritisak na radnike da prihvate otkaz ili odu u mirovinu jer je poslodavcu cilj otupiti oštricu prosvjeda.

Vlada tvrdila da će otkupiti Inu, a nije učinila ništa

"Vlada sada luta i tvrdi da će se ovdje nešto napraviti, ali tako su i prije dvije godine tvrdili da će otkupiti Inu, pa ništa nije učinjeno. Radnici više ne mogu vjerovati obećanjima. Postavljamo pitanje – zašto moramo oslobađati nešto što smo već oslobodili 1995. godine", kazao je Sekulić.

Najavio je nastavak prosvjednih akcija na frekventnijim mjestima, bliže središtu Siska i Zagrebu, te izrazio očekivanje da će im se priključiti i političari iz drugih sredina i države.

Sekulić je također izrazio žaljenje što na prvi prosvjed nije došao i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, koji je izbore dobio upravo na najavama da neće dozvoliti zatvaranje rafinerije.

Prosvjed se održao pod nadzorom policije, kojoj je Sekulić zahvalio na razumijevanju, jer osim upozorenja nije bilo djelovanja.

"Dokle god Vlada, HDZ i HDZ-ovi župani budu donosili odluke, a mi ne budemo činili ništa, sve je uzalud. Ali onog trenutka kada mi počnemo nešto činiti, više neće biti uzaludno. To je naša poruka građanima Hrvatske", rekla je sisačka gradonačelnica Ikić Baniček.

Predsjednica Gradskog vijeća Krčelić uputila je Vladi pismo sa zahtjevom za privremenom obustavom postupka gašenja rafinerije.

Unatoč porukama vladajućih kako za to nema alternative, Krčelić je ustvrdila kako "alternative uvijek ima, ako za to postoji volja" i zatražila da Vlada postupi u interesu svojih građana, prenosi Hina.

"Odluka nema alternativu"

Ina je u prosincu prošle godine najavila da će se Rafinerija Sisak pretvoriti u industrijski centar te da će se prerada nafte preseliti u Rijeku. Prerada sirove nafte u Sisku će se obavljati do lipnja, kada se očekuje proces tranformacije.

Ministar energetike Tomislav Ćorić jučer je rekao da ta odluka "nema alternativu, bez obzira na to je li RH vlasnik 44 ili 100 posto dionica Ine". Također je rekao da "sudbina i budućnost" radnika "ni na koji način neće biti dovedena u pitanje".

Predrag Sekulić, koordinator Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak, rekao je tijekom javljanja uživo u Dnevnik Nove TV da radnici zahtijevaju da ih primi Vlada, što se do sada nije dogodilo.

"Želimo pokazati svoje podatke i usporediti ih s onima iz Ine. Isto tako, želimo poslati poruku da smo još uvijek tu, da smo jaki i da znamo za što se borimo", rekao je Sekulić te dodao da će "već ovih dana iz ove rafinerije otići prvi ljudi jer se na njih stalno vrši pritisak".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene