Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TURSKI VLASNIK TVORNICE

Radnici Petrokemije zabrinuti prvim odlukama novog vlasnika: "Ukinuli su smjenski rad, plaće će ići dolje. Otkazali su i današnji sastanak sa Sindikatima"

Petrokemija, ilustracija - 2
Petrokemija, ilustracija - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Petrokemija, ilustracija - 2 Petrokemija, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sindikati u Petrokemiji - 17 Sindikati u Petrokemiji - 17 Foto: Damir Krajac / CROPIX Sindikati u Petrokemiji - 14 Sindikati u Petrokemiji - 14 Foto: Damir Krajac / CROPIX Sindikati u Petrokemiji - 15 Sindikati u Petrokemiji - 15 Foto: Damir Krajac / CROPIX +1 Sindikati u Petrokemiji - 16 Galerija 1/6 >>
Predstavnici radnika kutinske Petrokemije izrazili su u srijedu zabrinutost prvim odlukama novog vlasnika, turske Yildirim Grupe, tvrdeći da će zbog ukidanja smjenskog rada pasti plaće te da dugo neće biti pokrenuta proizvodnja.

Predsjednik Sindikata EKN-a Hrvatske i član Nadzornog odbora Petrokemije Željko Klaus rekao je na konferenciji za novinare, dan nakon skupa radnika da će zbog ukidanja smjenskog rada plaće radnika biti manje za 20 do 25 posto.

Smatra da će prosječna plaća od 5000 kuna natjerati mnoge radnike da napuste tvrtku pa proizvodnju neće imati tko pokrenuti. "I lani su zaposleni skromno zarađivali, uz cijenu radnog sata od 5,3 eura neto, a sada je ta cijena dodatno smanjena", rekao je Klaus.

Upozorio je da predstavnici sindikata i Udruge branitelja dosad nisu imali ni jedan kontakt s novom upravom te da njezini predstavnici jučer na skupu zaposlenika nisu odgovorili na sindikalna pitanja.

Zaposlenici su po njegovim riječima "dostojanstveno" pratili izlaganje novog predsjednika Uprave, a kada su predstavnici sindikata pokušali na neka pitanja dobiti odgovore, predstavnici uprave su napustili skup te nakon nekoliko sati otkazali za danas dogovoreni sastanak sa sindikatima.

"Uvijek smo se zauzimali da novi investitor što prije preuzme tvrtku i organizira proizvodnju", rekao je Klaus, dodavši da je novi vlasnik jamčio da želi investirati u modernizaciju i za dva do tri mjeseca pokrenuti proizvodnju. Iako su ih dočekali "otvorena srca", sada im, kaže, ne preostaje drugo nego u četvrtak održati novi skup zaposlenika i dogovoriti daljnje sindikalne akcije.

Pročitajte i ovo Petrokemija, ilustracija - 5 Najavljena modernizacija Završena saga o prodaji Petrokemije: "Početak proizvodnje ovisi o cijeni prirodnog plina"

Glavni povjerenici EKN-a i sindikata DEMOS-HUS-a Davor Rakić i Krunoslav Božiček rekli su da su radnici ozbiljno zabrinuti za svoju egzistenciju te da je bez komunikacije nemoguće stvoriti normalno radno okruženje.

Pročitajte i ovo Petrokemija - 5 Operacija uspjela, pacijent na samrti Kada će Petrokemija ponovno početi proizvoditi: "Prva stvar je osigurati plin"

"Razočarano je i 400 hrvatskih branitelja zaposlenih u Petrokemiji. Ne želimo ići u inozemstvo, već želimo ostati i raditi ovdje", rekao je predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Petrokemije i predsjednik Glavnog radničkog vijeća Stjepan Šalković.

Iako je prilikom preuzimanja tvornice 29. travnja, turska kompanija najavila da će uskoro pokrenuti proizvodnja od 1,1 milijun tona mineralnih gnojiva, zaposleni ocjenjuju da je taj dan sve dalji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene