Predstavnici sindikata pozvali su predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da se uključi u pregovore o isplati plaća za radnike Đure Đakovića.

Galerija


Istaknuli su da obećanja ministra gospodarstva Darka Horvata nisu ispunjena i da strahuju kako će Đuru Đakovića pogoditi ista sudbina kao i Uljanik. Plaća za listopad nije isplaćena, a za studeni nije ni na vidiku. U slučaju nerješavanja problema, za Badnjak najavljuju prosvjed na Markovu trgu.

Vezani članci Ljilja Geić, predstavnica radnika Brodotrogira Radnici trogirskog brodogradilišta kreću u prosvjed, dio ih sedam mjeseci nije dobilo pravu plaću: "Trogir bez brodogradnje će biti mrtav grad" Đuro Đaković tvornica Đuro Đaković montaža sljedeći tjedan vraća radnike u Hrvatsku: Iz Švedske stiže njih 20, a šestero ih zasad ostaje

Ministar Horvat odgovara da je ispunjeno sve što je i obećano. Najavljuje smjene u vrhu tvrtke te početak procesa restrukturiranja. Za dolazak radnika na Markov trg, kaže, nema potrebe.

"Sve ono što država u ovom trenutku može, država i čini, podsjećam i napominjem cijelo vrijeme, država je manjinski vlasnik, ali država će kao i u mnogim drugim slučajevima opet podmetnuti leđa i Đuro Đaković neće u stečaj", uvjeren je Horvat.

Zaposlenik Đure Đakovića Dejan Smaić kaže da radnicima ništa nije spremno za Božić jer nisu primili dvije plaće. "Nismo primili plaću za 10 i 11. mjesec. Za razliku od svih građana RH, mi se za Božić ne možemo pripremati jer nemamo s čim."

Napominje kako im duguju dvije plaće i božićnicu. Smaić ističe kako ima četveročlanu obitelj te da on ima sreću jer ima suprugu koja radi. Kod ostalih kolega, kaže, nije tako jer uglavnom samo oni rade u obitelji.

"Njima je još teže. Teško je naravno i nama. Nitko ne pita imamo li ili nemamo. Dolazi Božić. Treba sve pripremiti da imamo normalan Božić", napominje.

Radnici su, kaže, spremni provesti Badnjak na Markovu trgu jer jednostavno neće imati druge mogućnosti. Od ministra i premijera očekuju da im pomognu u isplati plaća.

"Nadam se da shvaćaju da bi i naša djeca željela imati Božić kao i njihova djeca", poručuje. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr