Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) upozorili su u četvrtak Vladu da je stanje u Đuro Đaković grupi alarmantno, zato traže hitan sastanak na kojem bi se odredio datum kada će kompanija dobiti novu Upravu i pokrenuti proizvodnju, inače će Badnjak dočekati na Markovu trgu.


"Zahtijevamo od premijera Andreja Plenkovića da primi predstavnike radnika Đuro Đaković grupe i sindikata te da ne obećava da će nešto riješiti, nego da se razgovara o konkretnim datumima i rješenjima", poručio je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel na konferenciji za novinare.

Vezani članci Darko Horvat (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Država založila dionice kako bi spasila vukovarsku tvrtku: "Ni Borovo ni Đaković bez pravog strateškog partnerstva nemaju perspektivu" Sindikati u 2019. godini Ovo je bila godina sindikata: Srušena mirovinska reforma, održan najdulji štrajk u povijesti Hrvatske...

Izrazio je bojazan da situacija u ĐĐ grupi nalikuje na probleme koji su se pojavili u propalom brodogradilištu Uljanik. "Identični scenarij, obećanja, isti likovi i glumci", kaže Novosel.

"Je li ovo plan Vlade za Slavoniju? Ovo više nije iseljavanje, ovo je 'bježanija'. Pozivamo Vladu i premijera pod hitno da nas primi i da se dogovorimo koji su to datumi, kada ćemo dobiti Upravu i investiranje, kada ćemo pokrenuti proizvodnju da ne ispadnemo najveće budale u Europi", poručio je Ivan Barić, predsjednik Štrajkaškog odbora u Đuri Đakoviću.

Ustvrdio je kako je situacija u toj kompaniji za plakati - zbog štrajka radnika ne dovršava se proizvodnja, a 95 proizvoda izvoze u Europu.

"Više od 100 milijuna kuna je zarobljeno, 96 posto proizvoda ne može se isporučiti kupcu. Račun tvrtke blokiran, nedovršene proizvodnje za europsko tržište ima 100 milijuna kuna, mi zbog blokade ne možemo kupiti robu", kazao je Barić.

Ministar Horvat nije ispunio obećanja

Ponovio je kako nemaju konkretnog rješenja, a ministar gospodarstva Darko Horvat četiri je puta najavio da će dobiti Upravu.

Predsjednik SMH-a Siniša Kosić ustvrdio je da Horvat, dok je bio u Slavonskom Brodu među radnicima, nije bio pod pritiskom kada je davao obećanja, ali nije ih ispunio.

"Želimo da ministar ispuni obećanja - da svi radnici dobiju plaću, da se osigura međufinanciranje dok se ne riješi financiranje proizvodnje s pratećom bankom te da se obave razgovori s potencijalnim članovima Uprave ĐĐ grupe jer u ovoj situaciji kompanija je obezglavljena", poručio je Kosić.

Vlada je tvrdila da je spremna pokrenuti proizvodnju i da kompanija krene profitabilno raditi, ali to treba obaviti što prije.

"Direktor ĐĐ grupe najavi se na razgovor u Ministarstvu gospodarstva, ali ministar Horvat ode na put, očito je da ne mogu taj problem riješiti", kaže Kosić.

Očekujemo da predsjednik Vlade preuzme inicijativu, u protivnom će radnici dočekati Badnjak na Markovu trgu, zaprijetio je šef SMH-a. (Hina)