Nakon što je to najavio ministar Darko Horvat, i Brodsko-posavski župan Danijel Marušić rekao je da bi se trebao naći novac za isplatu plaće za rujan radnicima Đure Đakovića koji su od prošlog četvrtka u štrajku.

Galerija


"Potpisane su određene odluke u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i dio jamstva koje je Đuro imao za obavljanje radova, kao jamstvo u HEP-u da će biti otpušteno oko 7 milijuna kuna koji će biti izvor financiranja plaća", komentirao je Danijel Marušić, brodsko - posavski župan moguću isplatu plaća radnicima Đure Đakovića.

Vezani članci Štrajkaši prosvjeduju (Foto: Dnevnik.hr) Nastavljen prosvjed u Đuri Đakoviću, podržali ih i prosvjetari iz okolnih škola: "Nećemo razgovor, hoćemo rješenja"! Ivan Barić (Foto: Dnevnik.hr) Radnici Đure Đakovića u štrajku zbog neisplate plaća: "Štrajkamo dok ne dobijemo odgovore i rješenja"

"Isto tako, s obzirom da je blokiran račun, radnici bi trebali potpisati ZNS, obrazac zahtjev za nadoknadu sredstava, s kojim bi oni blokirali račun, ali s obzirom da su zahtjevi, odnosno plaće radnika prioritet, onda će na takav način, a sve u skladu sa zakonom, biti isplaćene plaće radnicima Đure Đakovića", rekao je Marušić.

I ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat potvrdio je u petak u Velikom Trgovišću da će se naći izvor financiranja za zaostalu plaću radnika Đure Đakovića, ali i da nakon toga treba donijeti odluku kako dalje.

Ministar Horvat je ponovio da samo poslovanje tvrtke, na način kako se to odvija sada, više nije prihvatljivo i da se trebaju naći novi modeli poslovanja.

Grupacija Đuro Đaković je u prvih devet mjeseci ove godine poslovala s gubitkom od 38,7 milijuna kuna, što je znatno nepovoljniji rezultat nego u istom lanjskom razdoblju kada je gubitak iznosio 5,4 milijuna kuna, pokazuju podaci iz devetomjesečnog financijskog izvješća slavonskobrodske kompanije.

"Morat ćemo sjesti za zajednički stol jer ona filozofija 'Đure Đakovića' kakvu je tvrtka imala u svojoj povijesti očito u ovoj globalnoj konkurenciji kakva se zbiva i događa, unutar koje tvrtka funkcionira, jednostavno danas više nije prihvatljiva. 'Đuro Đaković' treba se restrukturirati i s jednom novom filozofijom kročiti dalje", ponovio je ministar.

Zbog neisplate plaće za rujan, od četvrtka, 24. listopada većina radnika Đure Đakovića je u štrajku te, osim plaća, traže i ostavku članova Uprave jer smatraju da nisu sposobni voditi tvrtku.