Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radnici tvrde da se stečajni postupak u toj tvrtki vodi na njihovu štetu.


Stotinjak radnika Diokija prosvjedovalo je danas pred zagrebačkim Trgovačkim sudom tvrdeći da se stečajni postupak u toj tvrtki vodi na njihovu štetu, zbog čega je tajnik Udruge radnika i bivših radnika Diokija Srđan Perković predao sudu predstavku i zatražio ubrzanje postupka.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Više nemamo od čega živjeti, stižu nam ovrhe i računi' Slika nije dostupna 'Gaverment mast pej as!'

Radnici prosvjeduju jer od prodaje Diokijeva pogona na Žitnjaku nisu dobili ni kunu, kao i zbog nerazjašnjenje situacije s predstečajnom nagodbom Dine čije se radnike beskonačno zavlači.

Perković je optužio sutkinju Vesnu Malenicu i stečajnu upraviteljicu Mariju Vujčić - Turkulin da rade prema uputama Lea Dolezila, čovjeka većinskog vlasnika Mislava Ježića, koji je i dalje u nadzornim odborima i kao takav prvi suradnik stečajne upraviteljice. Zbog toga prosvjednici traže izuzeće Malenice i Vujčić - Turkulin, te brže i kvalitetnije vođenje stečajnog postupka.

Perković je ustvrdio da se ne uvažava mišljenje 553 radnika koji potražuju neisplaćene plaće i otpremnine u iznosu od gotovo 100 milijuna kuna.

Imovina postoji ali se jako sporo unovčava, tri godine se razvlači rješavanje sudbine Diokija i Dine, zahvaljujući politici i Vladinim odlukama još od ljeta 2012. koje tadašnji ministar financija Slavko Linić nije proveo s turskim ulagačem Chalishkanom koji je uzeo pet milijuna eura i otišao ne pokrenuvši proizvodnju, rekao je Perković.

FOTO Požar u zagrebačkom Diokiju

Nakon toga su se počele provoditi neuspjele predstečajne nagodbe i tako su prošle tri godine, dodao je, a radnici od toga nemaju ništa.

Perković kaže da su problemi počeli izbacivanjem tadašnjeg Dikoija iz Ina grupe prije 17 godina, a najodgovornijim za sadašnje stanje drži Vladu, bivšeg ministra financija Slavka Linića i većinskog vlasnika Mislava Ježića koji su ih 'zakopali do kraja'.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević rekao je kako je 'slučaj Dioki' još jedan konkretan primjer da u Hrvatskoj stečajni postupci u pravilu služe prikrivanju tragova kriminala.

Stečajni je postupak otvoren kada nije uspjela predstečajna nagodba, a javnost i radnici do danas ne znaju razlog neuspjeha. Otvaranje stečajnog postupka dočekao je u radnom odnosu manji dio radnika Diokija, koji su temeljem Zakona o isplati radničkih potraživanja u slučaju stečaja od Agencije za isplatu radničkih potraživanja dobili tri plus tri plaće.

Sisak: Muškarac izgorio u požaru kuće

Ostali radnici, njih 330, nisu dobili ništa s obzirom da su potpisali sporazumne raskide ugovora o radu u kojima je navedeno da će im potraživanja biti isplaćena kada se usvoji predstečajna nagodba, a nagodba je propala.

Matijašević je najavio da će kao predstavnik sindikata u Upravnom vijeću Agencije za isplatu radničkih potraživanja uputiti zahtjev Vladi i Ministarstvu rada i mirovinskog sustava da se nepravda ispravi isplatom jednakog iznosa tim radnicima.

Također ćemo učiniti sve da se sutkinja Malenica i stečajna upraviteljica Vujčić - Turkulin maknu s tog slučaja, poručio je Matijašević. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju