Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projekt o osnaživanju žena

'Rad žena u ruralnom području slabo je vrednovan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radionica u okviru projekta 'Ravnopravnost spolova u ruralnom razvoju - Osnaživanje žena u ruralnom društvu' održana je danas u Drnišu.

Uz 30-ak predstavnika udruga s prostora Dalmacije, koje se bave rodnom ravnopravnošću i ruralnim razvojem, na radionici je sudjelovala i pravobraniteljica za jednakopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Pročitajte i ovo Roditelji i dijete Jedna u nizu mjera Ured za demografiju pokreće kampanju ravnopravnog roditeljstva: "Treba potaknuti i poslodavce poreznim olakšicama" Ilustracija "Old boys club" Daleko smo od stvarne ravnopravnosti: Žene češće upisuju doktorat, no muškarci zauzimaju više pozicije

>> Najviše diskriminacije u Hrvatskoj ima u području rada i zapošljavanja

Projekt je predstavila Aleksandra Janjić ,voditeljica drniškoga ureda Organizacije za građanske inicijative, koja provodi projekt u partnerstvu s Institutom za demokraciju i posredovanje iz Albanije, Agencijom za suradnju, edukaciju i razvoj iz BiH te Centrom za ruralne studije i međunarodnu poljoprivredu iz Španjolske.

Projekt financira EU, a svrha mu je definiranje potreba i mogućnosti žena u ruralnim područjima, jačanja uloge žena u programima ruralnoga razvoja i poboljšanja pristupa žena razvojnim programima u lokalnim zajednicama.

'Očekuje se da će projekt doprinijeti umrežavanju udruga koje se bave promicanjem jednakopravnosti spolova i ruralnim razvojem na zapadnom Balkanu te formiranju regionalne i nacionalnih mreža za ruralni razvoj', kazala je Aleksandra Janjić.

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić govorila je o svojim zapažanjima o položaju žena u ruralnim područjima kroz susrete sa ženama, koje žive u tim područjima. Naglasila je kako je tek 20 posto žena iz ruralnih područja zaposleno, a više od 50 posto ih ostaje kod kuće kao domaćice.

Istaknula je institucionalnu potporu koju njezin Ured daje projektu te navela kako u pojedinim regijama postoji veći senzibilitet za djelatnosti ruralnih žena, kojima i mjesna vlast treba pružiti potporu.

'Rad žena u ruralnom području slabo je vrednovan, a uključuje rad u kućanstvu, obiteljske obveze, rad na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Žene su često diskriminirane, ne ostvaruju sve mogućnosti obrazovanja, a velik problem predstavlja nedostatak dječjih vrtića i infrastrukture te loša prometna povezanost i zdravstvena skrb u seoskim područjima. Bez razvijenog sela nema ni razvijenih urbanih sredina', kazala je Ljubičić.

Sudionici rasprave govorili su o problemima s kojima se suočavaju žene u ruralnim područjima, ali i o primjerima dobre prakse. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene