Do kraja godine računi za struju u prosjeku bi mogli biti veći za 30 kuna. Zbog obveza prema Europskoj Uniji, povećat će se iznos naknade za poticanje obnovljivih izvora energije.


Umjesto dosadašnjih 3 i pol lipe, potrošači će gospodarstvo poticati s gotovo 5 i pol lipa po potrošenom kilovatsatu.To znači rast računa za potrošnju električne energije.

Vezani članci Namjestite klima-uređaj na pravu temperaturu Smanjite račune za struju i ne ponavljajte kobnu grešku koju mnogi rade pri korištenju klime: ''Onda troši luđački!'' Tko će plaćati skuplju struju? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Tko će plaćati skuplju struju? Udruge za zaštitu potrošača: "Računi bi mogli biti veći i za 1000 kuna"

Već sam pogled na račun ionako izaziva priličnu nelagodu kod mnogih potrošača. "Već je sad dosta skupa i sad još ide gori. To nije dobro! Nije dobro nikako, osobito za naše male mirovine", smatra Ružica Dujmović iz Otočca.

Iako nisu naviknuti na sve blagodati modernih tehnologija i štedljivi Ličani mogu se pohvaliti znatnim brojem trošila u svojim domovima. Uz opuštanje, radio je ovim ljudima rijetki izvor lokalnih informacija. Bez struje Ružica ne bi mogla šivati, glačati, a niti u večernjim satima uživati u televizijskom programu.

"A što ja znam zašto bi trebala sad struja poskupjeti. Da li treba državi novac il i treba ne znam što, ne znam... moj mozak ne može funkcionirati dobro, jer je strašno sve poskupilo", kaže Ružica.

Zbog naknade za poticanje računi su veći od 2007. Tad se za potrošeni kilovat sat plaćalo manje od lipe. Svake sljedeće pomalo se povećavala, a od 2010. do danas potrošači izdvajaju 3 i pol lipe. Do kraja godine, očekuje se, naknada će biti veća od 5 lipa, a stručnjaci procjenjuju da bi u idućim godinama mogla narasti na čak 12 i pol lipa po potrošenom kilovat satu.

"Poskupljenje se dešava iz razloga što je prošle godine potpisano dosta novih ugovora o tokupu električne energije sa proizvođačima iz obnovljivih izvora, pretežno biomase i drugi dio razloga je što se dio troška, znači obnovljivih sa obnovljivih proizvođača energije prebacuje na građanstvo, na finalne potrošače", pojašnjava Edo Jerkić, stručnjak za obnovljive izvore energije.

Jednostavnije rečeno, potrošači subvencioniraju proizvođače. Prema novoj cijeni, za prosječno bi kućanstvo to značilo izdvajanje oko 400 kuna na godinu. "Za proizvođače znači da smo evo, da ćemo u sljedećih godinu, dvije vidjeti porast investicija u obnovljive izvore energije i da će se kroz to otvarati dosta novih radnih mjesta", kaže Jerkić.

Stručnjaci smatraju da građani povećanje naknade neće ni osjetiti. No, oni se ne bi složili. Ličani ipak, za budućnost ne strahuju. Jer glavnog energenta (drva) u ovom dijelu zemlje, zasad još uvijek ne nedostaje.