Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Račan uvjeren da je Antunović zasad najbolja osoba za SDP

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako su u medijima već započele spekulacije o skorom početku frakcijskih borbi u SDP-u, nakon što je Ivica Račan objavio da se zbog bolesti privremeno povlaći iz politike, dio analitičara smatra da takve opasnosti za SDP zapravo nema. A vođenje stranke preuzima Željka Antunović.

Profesor komparativne politike na FPZ-u Branko Caratan, za Novu TV je prvo istaknuo važnost Ivice Račana za hrvatsku političku scenu prije, za vrijeme procesa osamostaljenja pa sve do danas.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV i mladi MLADI O POLITIČARIMA Milanović im je šašav, Benčić elokventna, Penava zatvoren, Grbin pretih, Plenković samopouzdan, ali izaziva i susramlje Slika nije dostupna Umro je Ivica Račan

Istaknuo je važnost dolaska Račana na čelo SKH krajem 80-ih godina prošlog stoljeća.

Upravo je Račan, kaže Caratan, omogućio poštene i slobodne izbore na kojima je narod iznio svoju volju, čime je Hrvatska legitimno krenula u proces osamostaljenja.

Pritom Račan u tim kriznim vremenima nije učinio jednu od čestih grešaka koje se počinjaju u takvim situacijama - nije izbore organizirao ekspresno, što bi njegovoj stranci išlo na ruku, nego je ostavio dovoljno vremena da se izbori normalno organiziraju,a stranke pripreme i izlože kvalitetno svoje programe biračima.

Drugi puta je ključnu ulogu igrao kad je vodio kompliciranu koalicijsku vladu, koja je, unatoč unutarstranačkim problemima, izvukla zemlju iz izolacije u koju je zapala pod 10-godišnjim vodstvom HDZ-a.  

Iako je Račan u SDP-u neosporan autoritet, Caratan smatra da nakon njegovog privremenog, ili čak trajnog odlaska iz političkog života, SDP-u ne predstoji raskol, kako neki već predviđaju.

Snaga je SDP-a, kaže, u timskom radu - Račan je na čelo stranke, za razliku od mnogih drugih stranaka, postavio jake osobnosti koje blisko surađuju i ta suradnja funkcionira.

A opće je poznato, dodao je, da se rivalitetom u ovakvim situacijama obično bave oni manje sposobni. 

A SDP za nesposobnost sada nema vremena jer je ovo izborna godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene