Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako su u medijima već započele spekulacije o skorom početku frakcijskih borbi u SDP-u, nakon što je Ivica Račan objavio da se zbog bolesti privremeno povlaći iz politike, dio analitičara smatra da takve opasnosti za SDP zapravo nema. A vođenje stranke preuzima Željka Antunović.


Profesor komparativne politike na FPZ-u Branko Caratan, za Novu TV je prvo istaknuo važnost Ivice Račana za hrvatsku političku scenu prije, za vrijeme procesa osamostaljenja pa sve do danas.

Vezani članci Bitka za Bahmut Bijeli anđeli pretražuju smrtonosne četvrti: Spašavanje preostale djece iz grada koji postaje pakao na zemlji Slika nije dostupna Umro je Ivica Račan

Istaknuo je važnost dolaska Račana na čelo SKH krajem 80-ih godina prošlog stoljeća.

Upravo je Račan, kaže Caratan, omogućio poštene i slobodne izbore na kojima je narod iznio svoju volju, čime je Hrvatska legitimno krenula u proces osamostaljenja.

Pritom Račan u tim kriznim vremenima nije učinio jednu od čestih grešaka koje se počinjaju u takvim situacijama - nije izbore organizirao ekspresno, što bi njegovoj stranci išlo na ruku, nego je ostavio dovoljno vremena da se izbori normalno organiziraju,a stranke pripreme i izlože kvalitetno svoje programe biračima.

Drugi puta je ključnu ulogu igrao kad je vodio kompliciranu koalicijsku vladu, koja je, unatoč unutarstranačkim problemima, izvukla zemlju iz izolacije u koju je zapala pod 10-godišnjim vodstvom HDZ-a.  

Iako je Račan u SDP-u neosporan autoritet, Caratan smatra da nakon njegovog privremenog, ili čak trajnog odlaska iz političkog života, SDP-u ne predstoji raskol, kako neki već predviđaju.

Snaga je SDP-a, kaže, u timskom radu - Račan je na čelo stranke, za razliku od mnogih drugih stranaka, postavio jake osobnosti koje blisko surađuju i ta suradnja funkcionira.

A opće je poznato, dodao je, da se rivalitetom u ovakvim situacijama obično bave oni manje sposobni. 

A SDP za nesposobnost sada nema vremena jer je ovo izborna godina.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju