Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ravnateljstvo civilne zaštite

Putnici zapeli u prihvatnim centrima, HGSS spašava planinare: Zna se do kada će trajati ovakvo stanje, a do tad - ne krećite na put

Aktualno Galerija Ivica Starčević, samostalni nadzornik za poslove Civline zaštite Ivica Starčević, samostalni nadzornik za poslove Civline zaštite Foto: DNEVNIK.hr Barbara Štrbac, novinarka Nove TV Barbara Štrbac, novinarka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Damir Trut, ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut, ravnatelj Civilne zaštite Foto: DNEVNIK.hr Damir Trut i Barbara Štrbac Damir Trut i Barbara Štrbac Foto: DNEVNIK.hr +1 Kaos u prometu Galerija 1/6 >>
Ravnateljstvo civilne zaštite otvorilo je više prihvatnih centara za putnike kojima put, zbog nevremena, nije dopušten. U Gospiću je to prostor Gradske sportske dvorane, a u Obrovcu - Dječji vrtić.

Uživo iz prihvatnog centra u Obrovcu Dnevniku Nove TV javio se Ivica Starčević, samostalni nadzornik za poslove Civline zaštite.

"Do sada je u prihvatni centar u Obrovcu prihvaćeno 20-ak putnika i vozača koji su ostali na području Velebita i iznad Obrovca. Mi smo ih dočekali i prihvatili u dječjem vrtiću. Poučeni dosadašnjim iskustvom bili smo spremni za to", poručio je Starčević.

Svi putnici će biti zbrinuti koliko god ih bilo.

"Dočekat ćemo ih u grijanom prostoru s toplim napicima i hranom. Ako bude trebalo, moći će prespavati so sutra", rekao je.

Ljudi su iznenađeni jer su im se poremetili planovi puta. "Vrijeme ne pita. Ostali su zarobljeni na Velebitu. Gorska služba spašavanja pomaže, policija, Crveni križ je aktiviran, kao i cijeli suatav Civilne zaštite, svatko u svom dijelu", zaključio je.

U Ravnateljstvu civilne zaštite u Zagrebu reporterka Dnevnika Barbara Štrbac razgovarala je s ravnateljem službe Damirom Trutom.

Ono što za sada stvara najveći problem je mećava, tj. kombinacija snijega i vjetra. Snijeg će slabiti tijekom noći, ali vjetar ostaje tako da se ne zna kada će ceste biti prohodne.

Pročitajte i ovo Snijeg u Gorskom kotaru Kaos u prometu HAK izdao važno upozorenje: Ceste zatvorene do daljnjeg, za putnike otvoreni prihvatni centri

"Očekuje se orkanski vjetar na području Primorsko-goranske županije i Dalmacije tako da ti prostori vjerojatno neće biti prohodni. Nema niti jednog pravca otvorenog iz Dalmacije prema unutrašnjosti kao ni iz Primorja gdje veliki snijeg pada", rekao je Trut.

Upozorio je građane da ne kreću prema tim pravcima. Građani su i uoči današnjeg dana bili upozoreni da ne kreću na put.

Pročitajte i ovo Autobusna nesreća na A1 - 3 utvrđuju se okolnosti Strašna prometna nesreća odnijela jedan život, još četvero putnika u bolnici: Poznato kako je došlo do prevrtanja autobusa

"Mi imamo planove za takve situacije. Organizirali smo prihvatne centre u Gospiću, Graćacu, Kninu i Obrovcu tako da svi oni koji su na tim prostorima mogu barem popiti čaj, nešto pojesti i biti na toplom. Isto tako 15 timova Gorske službe je na terenu, vatrogasci su na terenu. Gorska služba je izvukla putnike iz jednog autobusa i prebacila ih u prihvatni centar. Trenutno traje akcija za spašavanje planinara", poručio je.

Noćas će se pokušati probiti pravce barem da mogu funkcionirati operativne snage. 

Zbog nevremena je u Zagrebu zapela i Torcida. "O njima brigu vodi policija, ja vjerujem da oni imaju plan o tome."

Najvažniji savjet za sve građane koji kreću na put je da prate prognozu. "Nevrijeme će trajati barem sutra do podne", poručio je ravnatelj Civilne zaštite.

Poruka je jasna - ne krećite na put ako ne morate.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene