Obavijesti Pretražite Navigacija
Vodstvo HNS-a u Tuhelju

Pusić: Izjava ruskog ministra da je Balkan na rubu rata krajnje zabrinjava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodstvo HNS-a okupilo se u Tuheljskim toplicama na teambuildingu te raspravljalo o aktualnim političkim događajima.

Vrh Hrvatske narodne stranke (HNS) okupio se ovog vikenda u Tuheljskim Toplicma na stranačkom "teambuildingu" na kojem definira ciljeve i prioritete u kontekstu bitno promijenjenih političkih okolnosti, rekao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, a počasna predsjednica stranke Vesna Pusić osvrnula se na hrvatsku sigurnost vezano na događanja u susjednim državama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve odjednom VIDEO 'Što god tko slavi': Pusić čestitala Božić, Hanuku i Bajram! Slika nije dostupna Sljedeće godine očekuje s pozitivan pomak Ivan Vrdoljak: Ispred nas su godine ljepše od prethodnih

Na konferenciji za novinare Vrdoljak je rekao da HNS kao ozbiljna politička opcija želi dati odgovore na ključna pitanja. Plenkovićevoj Vladi zamjera, kako kaže, nedonošenja odluka i izostanak preuzimanja odgovornosti te populističke izjava bez rezultata.

Vrdoljak: HNS želi biti inovativna stranka

Vrdoljak je u Tuheljskim Toplicama najavio da HNS želi biti inovativna, otvorena stranka koja uključuje komunikaciju s građanima. Naglasak se želi staviti na obrazovanje novih generacija i na jasno definiranu političku aktivnost koja mora završiti s preuzimanjem odgovornosti i rezultatima, dodao je.

"Inovacije, obrazovanje, uključenost građana, odgovornost i rezultat. Na sve to lako je definirati viziju i misiju, ali mi smo spremi dati i konkretne rezultate i ciljeve", izjavio je predsjednik HNS-a.

Na novinarsko pitanje vezano uz model otkupa MOL-vog udjela u INA-i, Vrdoljak je ustvrdio da je zasada jedini konkretan model ponudio HNS, dodavši da su svi ostali 'puštali probne balone', davali paušalne izjave i radili korekcije svojih prethodnih izjava.

"Mi danas ne znamo ni stav HDZ-a, Mosta niti SDP-a. Zato ih lijepo molim da budu jasni i konkretni", rekao je Vrdoljak.

Dodao je da ne može komentirati model Vlade jer ga, kako smatra. Kazao je i kako Most ima jedan model, HDZ drugi, ali da nitko nije prezentirao svoje modele s rokovima ili pak troškovima.

Na upit novinara preuzima li HNS polako od SDP-a ulogu lidera oporbe, Vrdoljak je rekao da fokus stranke nisu događanja u toj stranci niti u bilo kojoj drugoj, već je fokus na tome da HNS bude moderna, inovativna i kvalitetna stranka koja može odgovoriti na sve izazove.

Iako je tema najavljene konferencije bila i ministar Pavo Barišić i prijave protiv njega za plagiranje, Vrdoljak je, na upita novinara, rekao da ne treba više trošiti puno riječi na to. Ustvrdio je da ministar postaje sve veći problem premijera Andreja Plenkovića i njegove vjerodostojnosti.

Pusić: Sigurnosne ugroze u susjedstvu Kosovo i BiH

Počasna predsjednica HNS-a i saborska zastupnica Vesna Pusić osvrnula se na konferenciji za novinare o pitanju hrvatske sigurnosti vezano na događanja u okruženju. Osim na konferenciji za novinare o tome se govorilo i na susretu stranačkih čelnika jer, kako je naglasila Pusić, riječ je o temi o kojoj se treba razgovarati budući su pred Hrvatskom potencijalno dramatične promjene, pogotovo u sigurnosnom smislu. Smatra da Hrvatska na tu temu uopće nije počela razgovarati.

Ponašamo se kao da su okolnosti iste, prežvakavamo iste teme, a činjenicu promijenjenog okruženja gotovo da nismo registrirali. Zbog toga smo u HNS-u odlučili da o tome moramo razgovarati kao vodstvo i kao ljudi koji žele biti odgovorni u svom političkom radu, dodala je.

Na novinarski upit koje su to sigurnosne ugroze u susjedstvu Pusić je rekla da postoje dvije osjetljivije točke. Kosovo gdje je posebno brine izjava ruskog ministra vanjskih poslova da je Balkan na granici rata. Drži da to nije samo analitička izjava. Kao drugu točku istaknula je Bosnu i Hercegovinu zbog njene, kako je naglasila, institucionalne neuređenosti. BiH je nazvala "osjetljivi trbuh regije".

Mijenja se garancija stabilnosti Kosova

"Jedna od garancija stabilnosti Kosova je SAD, koja se čini mijenja. Hoće li stvarno doći do promjene i kakve, teško je u ovom trenutku reći, ali po najavama od novog predsjednika trebala bi se dramatično promijeniti. To svakako ima potencijalno velike posljedice za Hrvatsku", smatra Pusić.

Dodala je da ako ne postoje jamstva iz šireg okruženja, kao što su do pred kratko vrijeme postojale, odgovornost za svoju sigurnost i stabilnost u puno većoj mjeri moramo preuzeti sami.

Kaže da je opasnost za "nestabilnost regije" u ovom trenutku puno veća nego prije šest mjeseci ili pak godine dana.

Na pitanje je li bilo dovoljno snažne reakcije hrvatske Vlade na događanja i promijenjene okolnosti u "regiji", Pusić odgovara da se ne radi o izjavama već da su važni politički potezi.

"Na razini Vlade još uvijek svi razmišljaju i ponašaju se u skladu s uvjetima koji su bili prije šest mjeseci ili godinu dana, a ne u skladu sa promijenjenim okolnostima", ustvrdila je.

Prije godinu dana, kaže Pusić, "mogli ste se baviti s temama koje su bile manje razine važnosti, poput uređivanja odnosa unutar tih zemalja ili pak uređivanja naših odnosa s nekim zemljama u regiji. U promijenjenim uvjetima mislim da mir i garancija mira u regiji, postaje ključno pitanje". Zaključila je da hrvatska Vlada mora početi ozbiljno razmišljati o toj temi i da je opasno ako neće početi razmišljati o tome.

Mrak Taritaš kaže da želi biti nositelj promjena u Zagrebu

Kandidatkinja Hrvatske narodne stranke (HNS) za gradonačelnicu Zagreba, Anka Mrak Taritaš izjavila je u subotu kako dvije trećine građana Zagreba želi promjene i da ona osobno želi biti prvo lice promjene u Zagrebu.

Te promjene ne mogu se dogoditi preko noći, rekla je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare u Tuheljskim Toplicama gdje se ovog vikenda vrh HNS-a nalazi na dvodnevnom stranačkom "teambuilidingu" na kojem je jedna od tema i skori lokalni izbori.

"U gradu Zagrebu idemo s predstavljanjem programa. Imamo deset programa i te programe ćemo predstaviti do travnja, a u travnju i svibnju čeka nas žestok posao", rekla je HNS-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Mrak Taritaš.

Glede tema koje će građanima predstavi HNS podsjetila je da se već krenulo s predstavljanjem programa, kao što je pitanje otpada. Za idući tjedan najavila je - obrazovanje pa kultura, holding, promet, upravljanje imovinom, urbanizam i, kako je rekla, sve što 'tišti građane u Zagrebu'

"U gradu Zagrebu sve je već spremno za muzej neispunjenih obećanja. Imamo tunel ispod Medvednice, to što ga ne vidite samo se vama čini, imamo i metro. Ono što mi obećavamo kad preuzmemo grad Zagreb da ćemo odgovorno raditi posao", kazala je Mrak Taritaš.

Na novinarsko pitanje u kojim drugim gradovima, osim Zagreba, HNS ima ozbiljne planove na lokalnim izborima, predsjednik stranke Ivan Vrdoljak rekao je da u svim gradovima i županijama koje vode HNS-ovi ljudi, građani žive bolje. Kao primjer je naveo Varaždinsku i Međimursku županije, gdje je, kaže, nezaposlenost rekordno mala i gdje se vidi veći gospodarski napredak nego u ostatku Hrvatske, napomenuvši da to želi i u ostatku Hrvatske.

"Znači da idemo puno šire, s većim brojem kandidata na ovim lokalnim izborima. Jedan od fokusa je grad Zagreb, ali nije jedini. Imamo čitavu Hrvatsku i imat ćemo kandidate tamo gdje imamo čovjeka koji može prezentirati i politiku i rezultat te donijeti rezultat građanima", kazao je Vrdoljak.

Na novinarske upite potvrdio je da Mrak Taritaš neće odustati od kandidature, ocijenivši da je ona najbolji kanidat i jedina koja može pobijediti Milana Bandića. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene