Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U skladu s međunarodnim pravom

Pusić o vraćanju Šešelja u Haag: Štetio je svima, a svakako odnosima u regiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka Haškoga suda da se optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj vrati s privremene slobode odlična je i u skladu je s onime što je Hrvatska tražila zbog Šešeljeva ponašanja otkako je pušten, rekla je u ponedjeljak za Hinu potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Žalbeno je vijeće međunarodnoga suda za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zatražilo u ponedjeljak Šešeljev povratak u pritvor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Haški problem 'Ako dođe u Srbiju, Šešelj će skinuti narukvicu, izaći kroz vrata, ako treba i kroz prozor, napraviti incident' Slika nije dostupna Pitanje privremenog puštanja na slobodu ICTY očekuje da Srbija pruži jamstva za Šešelja

Komentirajući tu odluku Pusić je rekla kako je "to u skladu s pravnom procedurom i međunarodnim pravnim standardima, s obzirom na to da je nakon puštanja iz pritvora Vojislav Šešelj vrlo agresivno politički djelovao. Štetio je svima, a svakako odnosima u regiji. S obzirom na te činjenice, to je odlična odluka i to je ono što smo tražili od samog početka i na što smo upozoravali, znajući o kome se radi", rekla je Pusić.

'Svima je jasno da je Šešelj zločinac i mjesto mu je u Haagu'

Šešelja je raspravno vijeće ICTY-ja 6. studenoga prošle godine pustilo na privremenu slobodu zbog liječenja, a jedina su mu ograničenja bila da ne smije utjecati na svjedoke i žrtve i da se mora vratiti kad ga raspravno vijeće pozove natrag. Šešelj je to iskoristio kako bi politički nastupao u Srbiji, a odmah je poručio i da se dobrovoljno više neće vratiti u Haag.

Haško tužiteljstvo 1. prosinca zatražilo je da se vrati u pritvor poručivši da njegova izjava da se dobrovoljno ne vraća u Haag pokazuje da nema namjeru poštivati uvjete privremene slobode, a da su prijetnje osobama koje su surađivale s haškim tužiteljstvom ometanje pravde.

Raspravno vijeće 13. siječnja odbacilo je taj tužiteljev zahtjev, a tužiteljstvo se tada žalilo i žalbeno je vijeće usvojilo žalbu tužiteljstva.

Udruge iz BiH pozdravljaju odluku

Udruge koje okupljaju ratne stradalnike iz Bosne i Hercegovine i obitelji poginulih i ubijenih tijekom rata u toj zemlji u ponedjeljak su pozdravile odluku Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kojom je naložen povratak u pritvor haaškog optuženika Vojislava Šešelja.

'Odluka ICTY-a je gesta koju žrtve pozdravljaju', stoji u zajedničkom priopćenju Udruge žrtava i svjedoka genocida i Pokreta majki enklava Srebrenica i Žepa.

Iz ovih su udruga posebice zahvalili predsjedniku ICTY-a Theodoru Meronu i glavnom tužitelju Sergeu Brammertzu jer su, kako je navedeno, saslušali i prihvatili njihove argumente i zahtjeve za vraćanje Šešelja u pritvor.

'Vraćajući Šešelja u pritvor još jednom su dokazali da je glas žrtava prioritet Haaškog tribunala', stoji u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene