Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O Linićevom 'rezanju računa'

Pusić: Država ne smije treirati građane kao malodobne i maloumne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ne znam zašto je ministar Linić izišao s tako nečim', komentirala je ministrica Vesna Pusić najavu kolege Linića o uvođenju minusa na tekućim računima građana na visinu jedne plaće.

'Ne znam zašto je ministar Linić izišao s tako nečim, mislim da je to neka ideja o kojoj je želio da se čuje glas javnosti, ali nije nešto o čemu je ni na koji način razgovarano u Vladi niti s drugim ministrima, sigurno ne s onima koji nisu u SDP-u.  To je tako jedna ideja, koja se pojavila, koja sigurno nije na razini realizacije, prije nego što se o tome ozbiljno razgovara u Vladi', rekal je HNS-ova ministrica Vesna Pusić.

Pročitajte i ovo Radimir Čačić demantirao da izlazi iz koalicije SVE SU DOGOVORILI I POTPISALI Radimir Čačić demantirao da Reformisti izlaze iz koalicije: "Očito da je panika ozbiljna" Krešo Beljak na presici Željka Lenarta Osipanje pred izbore Raskol u HSS-u: Glavni tajnik napustio stranku, Beljak mu upao na presicu

'Principijelno mogu reću da je HNS na poziciji da država ne smije treirati građane kao malodobne i maloumne. Građani imaju svoju autonimiju odlučivanja i privatnosti, koja je nedodiriva, a banke su poslovni subjekti koji procjenjuju rizik na tržištu.'

'Za koaliciju HNS - SDP nema straha'

Pusić kaže kako među koalicijskim partnerima 'nema nikakvog sukoba' jer da ga ima - 'pa mislim ja bih znala!', odgovorila je novinarima i dodala: 'Nema nikakvog sukoba među ministrima, zanimljivo je kako se to pitanje povremeno pojavljuje. Gledala sam puno koalicija po Europi i izvan. Rijetko koja funkcionira na ovaj kvalitetan način uključujući i pravo na zdravu pamet, što se obično odriče koalicijskim vladama. Postoji mogućnost za raspravu, argumentiranje.

U tom pogledu bez tog istog ministra Linića ne bismo imali završene granične prijelaze na vrijeme, što nam je isto jedan od uvjeta za punopravnočlanstvo u EU od 1. srpnja i tu ga čuvam kao malo vode na dlanu. Hvala Bogu da je to preuzeo i napravio. Kod drugih stvari gdje ćemo imati različita mišljenja ćemo se raspravljati, pa i unutar iste stranke ljudi imaju različita mišljenja. Što se koalicije tiče - nema straha', zaključila je HNS-ova Vesna Pusić.

Radoš: Kad se nema vremena ili sposobnosti za rješavanje neslaganja 'iza zatvorenih vrata', onda se ide javno

'Stranke u koaliciji imaju svoje programe, svoja stajališta koja nisu ista, koja se usklađuju, nekada to ne mora biti problem, ali naravno konačni stav se treba pokušati dogovoriti', rekao je predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Jozo Radoš novinarima u Saboru. 

>> Evo kako izgleda smanjivanje minusa na Linićev način

Logično mu je da stranka, koja se s nečim početno ne slaže, taj stav izrekne javno i po njegovom je mišljenju, najvažnije je 'ono što se događa u Hrvatskom saboru kao konačna posljedica rada koalicije, a to je donošenje zakona. U tom smislu koalicija nema poteškoća', ustvrdio je.

Dodao je i kada se neke stvari nisu u stanju riješiti prije Vlade, odnosno u zatvorenim prostorima ili kada za to nema snage ili sposobnosti, onda ih, zbog zaštite programskih jasnoća, stranke moraju rješavati u javnost, otkrio je HNS-ov Radoš i razloge javne kritike na račun koalicijskog partnera SDP-a.

Također je rekao kako bi komunikacija između SDP-a i HNS-a oko nekih ključnih stavova mogla biti i bolja. 'Trebalo bi više biti usklađivanja stajališta, ali dinamika rada Vlada i parlamenta u ovoj prvoj godini je bila doista vrlo napregnuta, pa je i logično da nije bilo usklađivanja', rekao je Radoš izrazivši nadu da će to u nastavku biti bolje, nego što je bilo do sada.

SDP-ovci suzdržano oko HNS-ove javne kritike

'Koalicijski se odnosi bruse u vrhu stranke i ne mogu komentirati takve izjave', šturo je izjavio SDP-ov Nenad Stazić novinarima u Saboru , dodavši da predsjednicima stranaka treba prepustiti usuglašavanje stajališta. 

Na pitanje kakav dojam u javnosti ostavlja takva komunikacija dviju vladajućih stranaka Stazić je uzvratio: 'Dojam prepuštam vama!'

Njegov stranački kolega glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan ustvrdio je kako, kada je riječ o koalicijskoj suradnji, uvijek postoji i prostor i dovoljno vremena da se razgovara i usuglase stavovi.

'Svatko se bori za svoj politički prostor, pa tako i naši koalicijski partneri. Mi smo koalicija i ja sam uvjeren da je ona stabilna i sposobna donositi kvalitetne odluke', poručio je.

Dragovan je novinarima potvrdio i da Slavko Linić u svojim stajalištima ima potporu u stranci.  'On je ministar financija koji odgovorno, ozbiljno i transparentno obnaša svoju dužnost i čovjek koji otvoreno, iskreno i potpuno pošteno komunicira s hrvatskim građanima', naglasio je Dragovan i dodao: ' Ako su stvari teške, na takav način ih treba i reći.  To možda i košta, ali su to činjenice, a građani se ne smiju varati', poručio je.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene