Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je na otvaranju konferencije ILGA-Europe, krovne organizacije LGBT zajednice u Europi.


Pitanja ljudskih prava i prava manjina ne bi smjela podlijegati referendumu jer je manjina po definciji manjina, a referendum se oslanja na odluku većine, ocijenila je Vesna Pusić.

Vezani članci GI Narod odlučuje traži ponovno prebrojavanje glasova referenduma o izbornom sustavu Inicijativa Narod odlučuje zbog slučaja Rimac traži ponovno prebrojavanje potpisa na referendumu Predstavnici GI Narod odlučuje Narod odlučuje traži ponovno prebrojavanje potpisa za referendum: ''Dvije glavne osobe su USKOK-ovi osumnjičenici''

'U skladu s Ustavom, moje je duboko uvjerenje da pitanje ljudskih prava i pitanja prava manjina ne bi smjela podlijegati referendumu jer je manjina po definciji manjina, a referendum se po definiciji oslanja na odluku većine', rekla je Pusić, odgovarajući na pitanje novinara o odluci saborskog Odbora za ustav koji je Saboru predložio da za 1. prosinca raspiše referendum o tome hoće li se u Ustav unijeti definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene na temelju potpisa koje je prikupila građanska inicijativa 'U ime obitelji'.

Pusić je istaknula da upravo zato postoje institucije predstavničke demokracije kako bi branile i manjine koje nemaju dovoljno ruku da se brane prevlašću.

>>'Građani na referendumu ne mogu promijeniti Ustav'

Međutim, 'u ovom trenutku naš Ustav izgleda tako da ne brani prava manjina od referenduma', iako bi to bilo logično, kazala je Pusić. 'Zato je zapravo na građanima Hrvatske da obrane građanska i ljudska prava sviju, znajući da braneći ljudska prava jedne manjine već odmah sutra brane i svoja ljudska prava', naglasila je.

Pusić je kazala da će se založiti da se u Ustav uvede odredba da se o pravima manjina ne može odlučivati referendumom.

'Da bi Ustav imao tu svoju funkciju koju mora imati, a to je da štiti prava manjina, pitanja prava manjina i ljudskih prava ne mogu se stavljati na referendum, jer u tom slučaju vrlo brzo ćemo doći do toga da se mogu ukinuti apsolutno sva prava manjina. Međutim, za to treba imati dovoljnu većinu da bi se Ustav mogao promijeniti', kazala je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook