Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O Stanišiću i Simatoviću

Pusić i Hague: Treba poštivati presude ICTY-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i šef britanske diplomacije William Hague nisu u četvrtak željeli detaljnije komentirati nepravomoćnu oslobađajući presudu bivšim visokim srbijanskim dužnosnicima Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću za zločine u Hrvatskoj i BiH, nego su istaknuli da se odluke Haaškog suda općenito moraju poštivati.

"Mi smo se opredijelili za suradnju s međunarodnim institucijama, u ovom slučaju s međunarodnim sudom, i na tome ćemo opredjeljenju ustrajati. Što se te presude tiče, ona nije pravomoćna, cijeli proces još traje i vidjet ćemo kakav će biti konačni ishod", rekla je Pusić na zajedničkoj konferenciji s Hagueom koji boravi u posjetu Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Neredi u Nizozemskoj Ozlijeđeni policjaci VIDEO Veliki sukobi Eritrejaca u Nizozemskoj: Pale automobile, proglašeno izvanredno stanje Slika nije dostupna PISAO PREDSJEDNIKU SUDA Osnovana radna skupina: Bošnjaković najavio detaljnu i stručnu analizu haške presude

>> Kandić: Zapanjena sam presudom, Bildt: Ne mogu više pratiti logiku Haaga

Britanski ministar je istaknuo da London u potpunosti podupire rad ICTY-a, jer pomirenje u budućnosti podrazumjeva rješavanje pitanja iz prošlosti. "To je naš stav, a ovdje se radi o pravosudnom procesu i ne želim koristiti priliku i govoriti o tome kakvi bi mogli biti ishodi. Što god sud odlučio mi ga u potpunosti podupiremo", istaknuo je Hague.

Haaški sud je u četvrtak nepravomoćno oslobodio bivšeg šefa srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Jovicu Stanišića i bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije SDB-a Franka Simatovića, optužene za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH koje su počinile srpske paravojne jedinice.

Sud je također većinom glasova utvrdio da Stanišić i Simatović nisu imali namjeru pridonijeti ostvarenju navodnog udruženog zločinačkog pothvata kojemu je cilj bio uklanjanje većine nesrba iz velikih dijelova Hrvatske te BiH od 1991. do 1995. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene