Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na istragu

'HDZ sigurno čeka moralni i politički stečaj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prve reakcije na proširenje istrage o HDZ-u stigle su iz HNS-a i SDP-a.

Konferencija HNS-a počela je s obaviješću glasnogovornika HNS-a 'možete nas snimati, možete nas prenositi, možete nas citirati', referirajući se na zabranu HDZ-a koji nije dao da se konferencija Jadranke Kosor prenosi uživo.

Pročitajte i ovo Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku" Dalija Orešković, saborska zastupnica i bivša šefica POSI Lijeva koalicija Orešković otkrila s kim bi radije sjela za stol, DP-u poručila: "Svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersen"

Vesna Pusić objasnila je da je tema trebala biti javna uprava, ali da je mijenjaju s obzirom na proširenje istrage protiv HDZ-a. 'Situacija s HDZ-om onemogućila je sučeljavanje o bilo kojim temama, HDZ je aferama zagušio javni prostor', rekla je Pusić dodavši da je HDZ službeno obaviješten da je pod istragom.

Pusić je komentirala navode Kosor da je pokretanje istrage pretposljednja stanica križnog puta. 'To je nedopustiva usporedba', rekla je Pusić. Rekla je i da je problem cijele zemlje što su stvorili političku korupciju i da izlazi na vidjelo da je HDZ razvio korupciju do neslućenih razmjera.

Objava o proširenju istrage protiv HDZ-a logičan je slijed, rekla je Pusić. 'To ne znači mnogo obzirom da je Ivo Sanader u pritvoru i da je Damir Polančec bio u pritvoru, kao i blagajnica Branka Pavošević', rekla je Pusić. Premijerkina pitanja o istragama u drugim strankama, SDP-u i HNS-u, Pusić je komentirala 'HDZ nije taj koji otvara istrage, USKOK i pravosuđe će procesuirati sve kod kojih pronađu nešto sumnjvo'.

U ovom trenutku važno se držati pravnih kriterija, rekla je Pusić i dodala da je isto i za Ivu Sanadera, dok ne postoji presuda nema osude i da je tako i za HDZ. 'Sad je istraga, ali ne i osuda', rekla je.

>> Pogledajte nervoznu premijerku Kosor!

>> HDZ-ovi ministri opet bježali od novinara

Proširenje istrage o HDZ-u kratko je komentirala i SDP-ova Željka Antunović u Saboru. 'Očekivala sam to puno prije, još u prethodna dva mandata', rekla je Antunović te dodala kako je to još jedan pokazatelj da pravosuđe ne funkcionira.

'Voljela bih da je to pravosuđe na isti način funkcioniralo daleko ranije i da se sve ovo što se događalo u HDZ-u i u državi spriječilo. Nije se spriječila pljačka, kriminal koji se dogodio. Sada nije prekasno za to, ali ćemo naknadno procesuirati, kažnjavati, istraživati, zabavljati se s time, ali novac vjerujte nikada nećemo vratiti', kazala je Antunović. 

SDP-ova zastupnica je ocijenila kako će istraga najvjerojatnije štetiti HDZ-ovoj kampanji.

'Nadam se da hoće, bilo bi normalno da šteti, ali mislim da sama činjenica nije presudna, mislim da je sve ovo što se prethodno dogodilo, sve ovo što su radili i što je prouzročilo ovakvu situaciju i sve veću bijedu u zemlji, sve uočljiviji pad gospodarskih trendova i perspektive, mislim da to treba biti ključni razlog zbog čega građani trebaju glasati za promjene'.

Upitana je li se sada pokazalo da je SDP-ov zastupnik Željko Jovanović imao pravo kada je rekao da je vrh HDZ-a zločinačka organizacija, za što ga je tužio HDZ, a saborska većina skinula imunitet, Antunović je odgovorila da Jovanovićeve riječi ne zaslužuju skidanje imuniteta. "To što je on rekao ne zaslužuju skidanje imuniteta, netko će to ocijeniti ovako ili onako, ali važna je činjenica da se u ovoj zemlji kralo bez posljedica dugo, dugo vremena", poručila je.

SDP-ov Željko Jovanović prokomentirao je proširenje optužnice na svojem Facebook profilu.

'Nije bilo lako podnositi pritiske zbog tvrdnje o kriminalnom karakteru vrha HDZ-a, koju sam uporno ponavljao, ali istina se ne može zaustaviti. Istraga protiv HDZ-a sad je u rukama pravosuđa, a SDP u svojoj viziji društva bez korupcije policiju i pravosuđe vidi kao potpuno depolitizirane i profesionalizirane, pa tu više nemam što dodati. Sve sam već rekao. No, kao političar imam pravo reći da HDZ sigurno čeka moralni i politički stečaj, te da presuda građana za crnofondovski karakter HDZ-a na skorim izborima može biti samo jedna – čuvati Hrvatsku znači glasovati za Kukuriku koaliciju, a HDZ treba poslati u oporbu na dugo liječenje od ovisnosti o crnim fondovima', napisao je Jovanović.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene