Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pupovac za Der Standard

'Imam osjećaj da smo se vratili u devedesete'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnik i prvi čovjek SNV-a Milorad Pupovac austrijskom je Der Standardu rekao da je duboko zabrinut za hrvatsko-srpske odnose nakon presude generalima.

'Hrvatska je javnost oduševljena, srpska je u šoku, a mi smo kao i obično negdje u sredini. Duboko sam zabrinut za budućnost hrvatsko-srpskih odnosa i za položaj srpske manjine u Hrvatskoj', izjavio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća i zastupnik srpske manjine u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac, komentirajući u intervjuu za austrijski dnevnik Der Standard stanje u regiji nakon haške presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gotovo je Istekao rok: Tužitelji nisu podnijeli zahtjev za revizijom presude generalima Slika nije dostupna Autorica Ivana Petrović Ovdje pogledajte specijal 'Godina slobode' o danu koji je ujedinio Hrvatsku

>> Srbija službeno od Haaga zatražila materijale i dokaze o Oluji

Odgovarajući na pitanja novinarke Adelheid Wolfl, Pupovac je rekao i da ima osjećaj da se Hrvatska vratila u razdoblje 90-ih godina prošlog stoljeća. 'Presuda nije shvaćena kao sloboda za dvojicu generala, već kao oslobađanje od krivnje i pobjeda one politike od koje se Hrvatska distancirala od 2000. godine', dodao je.

Pupovac je istaknuo i da Hrvatska ulazi u EU, a da nije riješeno pitanje krivnje za ratne zločine. 'Zašto jedan rat za ponovno uspostavljanje granica, koji je prerastao u veliki zločin etničkog čišćenja treba biti legitiman? Za dvojicu generala je odluka dobra, ali za osjećaj pravde to nije.'

Rekao je da haška presuda nije 'najgore što se dogodilo srpskoj zajednici', ali da postoji malo razloga za optimizam da bi hrvatski sudovi mogli doprinijeti rasvjetljavanju zločina.

Na pitanje koje posljedice po budućnost može imati presuda Haškog tribunala, odgovorio je da je 20 godina proveo vjerujući u drugačiju Hrvatsku, u kojoj zajedno mogu živjeti različiti ljudi i u kojoj pravda pobjeđuje.

'No, ako sada pristupimo EU dominantnom logikom da je 'rat završen' i da je time riješeno i pitanje ratnih zločina, onda se stvara novi kanon. Tada neće samo mnogi od nas živjeti razočarani već i uz pitanje 'što učiniti s činjenicom da su se dogodili zločini i da odgovorni ne da nisu kažnjeni, već ni osramoćeni'', zaključio je Pupovac.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene