Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Petrova gora

Pupovac: "Tada su izdane vrijednosti u koje vjeruju hrvatski i srpski narod. To je bila politika istrebljenja"

Milorad Pupovac
Milorad Pupovac Foto: DNEVNIK.hr
Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac istaknuo je u subotu na obilježavanju godišnjice partizanskog proboja na Petrovoj gori kako je time sačuvan narod Vojnića i Vrginmosta te da antifašizam treba obilježavati na dostojanstven način.

Podsjetivši kako se u medijima može pročitati da je Pavelićev režim počinio najveću izdaju u povijesti hrvatskog naroda, Pupovac je ustvrdio da je 10. travnja 1941. učinjena najveća izdaja u povijesti hrvatskog i južnoslavenskih naroda općenito.

"To je bio dan kada su izdane vrijednosti u koje vjeruju hrvatski i srpski narod, a to je ideja zajedničkog života i slobode za koje su se generacije Hrvata, Srba i drugih južnoslavenskih naroda borile kroz dva stoljeća. Ustaški režim i pokret bio je i ostao simbol razaranja ideje slobode i zajedništva na najgori mogući način, politikom istrebljenja, protjerivanja i prisilne asimilacije", rekao je Pupovac.

Pročitajte i ovo Stipo Mlinarić Ćipe Prijepori na desnici Stipo Mlinarić: "Ono što su jučer govorili Bulj, Pavliček i Grmoja – to je govorio Vučić"

Prije proboja iz obruča na Petrovoj gori dogodile su se strahote koje su narod kotara Vojnić i Vrginmost natjerale u zbjeg, da odu u šumu i sklanjaju se u zemunice da bi sačuvali vlastite i živote svoje djece, dodao je.

Većeslav Veco Holjevac, istaknuti hrvatski antifašist i jedan od najuspješnijih zagrebačkih gradonačelnika, i Stanko Opačić su najzaslužniji što je taj narod sačuvan i uspio u proboju koji simbolizira i dan-danas spremnost da se ne živi neslobodan, nego i izložen opasnosti od  istrebljenja, poručio je Pupovac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene