Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Pupovac: Mnogi birači srpske manjine za SDP

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike, Stjepan Mesić, počeo je jutros konzultacije o davanju mandata za sastavljanje nove hrvatske Vlade s predsjednicima stranaka i predstavnicima nacionalnih manjina koji će biti zastupljeni u šestom sazivu Hrvatskog sabora.

U 9 ujutro prvi je na Pantovčak došao Furio Radin. Zatim su dolazili redom Zdenka Čuhlin, Nazif Memedi, Šemso Tanković pa tri zastupnika srpske nacionlne manjine - Vojislav Stanimirović, Milorad Pupovac i Ratko Gajica. Posljednji je došao Deneš Šoja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna STRUČNJACI SLOŽNI Predsjednica je ta koja odlučuje - Ako nema potpisa, rješenje su izbori Slika nije dostupna Drugi krug 7.12. IDE SE U NOVE KONZULTACIJE 'Nitko ne raspolaže dostatnom potporom'

Svaki od njih zadržao se u razgovoru s predsjednikom oko pola sata. Tvrde kako nisu s predsjednikom razgovarali tko će s kim koalirati već su iznijeli svoje probleme nacionalnih manjina.

>> Šoja: Želimo da zastupnik mađarske manjine bude uz vladajuću koaliciju

>> Tanković: Spreman sam ići u oporbu

>> Memedi: Poštivat ću sporazum s HDZ-om

>> Radin: 'Vjerujem da će se zastupnici manjina naći na jednoj strani' 

>> Čuhnil: S Mesićem nisam razgovarala o potpori jednoj od opcija

Šestorica zastupnika nacionalnih manjina dogovorili su se kako će zajedno istupati i pregovarati i s HDZ-om i s SDP-om jer imaju otprilike jednake programe - traže dvojezičnost, dvostruko pravo glasa, a za one koji su se već opredijelili, kao Memedi i Tanković, za njih su rekli kako će sami odgovarati za svoje postupke.

Birači SDSS-a prilično opredijeljeni

Jedan od trojice SDSS-ovih zastupnika koji će sjediti u šestom sazivu Hrvatskog sabora, Milorad Pupovac, izjavio je danas u Uredu Predsjednika kako su se birači SDSS-a, u aktualnom procesu oko sastavljanja vlade, "prilično
opredijelili" za SDP, što njegova stranka, kaže, ne može zanemariti, ali mora voditi računa o interesima cijele srpske zajednice u Hrvatskoj.

"Stavovi naših birača nešto su što ne možemo negirati, ali mi našu zajednicu moramo vidjeti prema njezinim generalnim interesima", rekao je Pupovac nakon što se sastao s predsjednikom države Stjepanom Mesićem u okviru konzultacija oko sastavljanja nove vlade.

SDSS-ovi zastupnici Mesića su, kaže, izvijestili da su zastupnici manjina jedini apsolutni pobjednici nedavnih izbora, da je ta činjenica većini ljudi, usmjerenih većinom na velike stranke, "očito promaknula".

Bez obzira na to, naglasio je Pupovac, manjinski predstavnici,
odnosno njih šestero koji se nisu opredijelili ni za HDZ niti za SDP, mišljenja su da ne bi trebali "prvi istrčavati" s odlukom koju opciju podržati, već da tu odgovornost treba prepustiti političkim strankama, poglavito HSS-u i HSLS-u.

"Stranke poput HSS-a i HSLS-a, iz političke korektnosti, trebale bi donijeti tu prvu odluku, da se može ocijeniti tko ima kakvu mogućnost za konsolidaciju parlamentarne većine", rekao je Pupovac, naglasivši da su manjine te koje mogu pomoći kada dođe do pregovora oko konsolidacije većine.

"Mi (predstavnici manjina) ćemo znati kako pomoći u konsolidaciji buduće većine i vlade, ali neke od vodećih političkih stranaka ne bi se smjele previše dvoumiti oko toga i trebaju pomoći oko konsolidacije buduće većine", dodao je.

Pupovac je kazao da je šestero 'neopredijeljenih' manjinaca odlučilo razviti zajedničku pregovaračku poziciju u konzultacijama oko sastavljanja vlade, ali da će svaka manjina sama za sebe pregovarati o eventualnim koalicijskim ugovorima sa strankom koja sastavi vladu.

U razgovoru s Mesićem SDSS-ovci su, kaže, ocijenili kako su izbori pokazali iskorak u unapređenju demokracije, što su, ustvrdio je, i ozbiljni pregovori oko sastavljanja nove vlade, za koju kaže da će biti "bolja, stabilnija, otvorenija prema manjinama i djelotvornija u pogledu izvršenja datih obećanja".
Upitan kako ocjenjuje suradnju s HDZ-om u prošlom mandatu, Pupovac je odgovorio da je zadovoljan suradnjom u prve dvije godine, ali ne i druge dvije, kada je "HDZ pronašao HSP čime nismo bili zadovoljni". 

"To sigurno nije bilo pozitivno svjetlo na našu suradnju", dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene