Referendum za Lungomare u Puli nije uspio jer je u nedjelju izašlo svega 11.065 glasača odnosno 22,71 posto Puljana, objavili su u nedjelju navečer iz Gradskog izbornog povjerenstva.


Da bi ishod referenduma bio valjan, moralo je izaći 50 posto birača plus jedan glas, odnosno 24.357 građana. Od građana koji su izašli na referendum 9.716 bili su 'za', a to je 88,55 posto, a 1.256 građana ili 11, 45 posto bilo je 'protiv', dok su ostali listići bili nevažeći.

Na nedjeljnom referendumu Puljani su imali priliku izjasniti se jesu li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana kojom će se ukinuti mogućnost gradnje hotela Valkane na predjelu Lungomare, gdje su šetalište i šuma uz more.

Po riječima predsjednika Gradskog izbornog povjerenstva za provedbu lokalnog referenduma Igora Rakića, tijekom dana na biračkim mjestima nisu zabilježeni nikakvi ekscesi te je referendum protekao u najboljem redu.

Referendumsko pitanje glasilo je: "Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanističkog plana uređenja Lungomare ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno- poslovnih građevina?".

Građanska inicijativa za referendum o Lungomareu u svibnju je prikupila više od 11 tisuća potpisa kako bi po važećim pravilima bio raspisan referendum o sudbini Lungomarea, a Ministarstvo pravosuđa i uprave potvrdilo je da prijedlog za raspisivanje referenduma ima potreban broj birača i da je referendumsko pitanje u skladu sa zakonom.

Kostić: "Hvala Puljanima što nisu povjerovali neistinama"

Nakon saznanja da nije uspio referendum u Puli, voditelj projekta gradnje hotela Valkane, na predjelu Lungomare, Zoran Kostić u nedjelju da je zahvalio Puljanima što, kako je rekao, nisu povjerovali neistinama koje su iznosili protivnici gradnje hotela.

"Kako smo ranije rekli, a i sve nadležne institucije potvrdile, referendum na nikakav način ne utječe na naš projekt. Zahvaljujemo svima koji su nam sve ovo vrijeme pružali podršku", rekao je Kostić ponovivši kako se investitor ne želi baviti politikom niti sudjelovati u političkim procesima.

Istina je, kaže, da su nam izgovorene laži uzrokovale brojne neugodnosti i drago nam je što se najveći broj građana jasno opredijelio reći 'ne' takvom ponašanju i što nisu povjerovali neistinama koje su iznosili protivnici hotela.

Kostić je rekao da se rade u skladu sa zakonima Republike Hrvatske i prostornim planovima, te da nastavljaju razvijati projekt planiranom dinamikom.

"Nakon što dobijemo lokacijsku dozvolu, krećemo u završne pregovore s operaterom, a nakon toga slijedi izrada glavnog projekta i zahtjev za građevinsku dozvolu", izvijestio je te još jednom potvrdio kako će šetalište Lungomare ostati otvoreno za sve. Neće, kaže, biti ograda, rampi, liftova ni gradnje beach-barova u šumi, a hotel će se graditi isključivo u rupi nekadašnjeg kamenoloma.

Ustvrdio je da će, kako vrijeme bude prolazilo i projekt napredovao, svima biti jasno da je investitor cijelo vrijeme govorio istinu.

"Nastavit ćemo javno komunicirati svaku aktivnost na projektu", dodao je voditelj projekta.

Prema informacijama investitora, hotel će biti udaljen 160 metara od mora i 125 metara od šetnice, a Lungomare ostaje otvoren za sve kao i do sada. Umjesto zadiranja u postojeći javni prostor, isti će se proširiti izgradnjom novog parka otvorenog za sve građane i u njemu će se posaditi novih 200 stabala, kao što je i najavljeno.

Referendum, glasanje / Ilustracija Puljani na referendumu odlučuju oko Generalnog urbanističkog plana

Hotel Valkane VIDEO Pogledajte kako će izgledati luksuzni resort u Istri: "Najmoderniji zeleni hotel otvoren svima"

"Također, kao što je bila praksa još od inicijalnog predstavljanja projekta u travnju pa sve do sad, sve informacije o tijeku projekta i izgradnji bit će transparentne i dostupne građanima u svakom trenutku", poručio je Kostić.

Puljani su se na referendumu danas mogli izjasniti jesu li za izmjenu GUP-a kojom bi se ukinula mogućnost gradnje hotela na predjelu Lungomare, no, referendum nije uspio jer na birališta nije izašao dovoljan broj građana.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju