Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svečano u Istri

Pula: IDS slavi 25. obljetnicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
IDS obilježava veliku obljetnicu.

Svečanim saborom u subotu je u Istarskom narodnom kazalištu u Puli obilježena 25. obljetnica osnutka Istarskog demokratskog sabora (IDS), stranke koja je, kako je istaknuo njezin predsjednik Boris Miletić, više od politike.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SABOR IDS-A Miletić o izborima: Mi s desnicom ne koaliramo! Slika nije dostupna 'Zadnja linija obrane' IDS protiv povećanja PDV-a: To bi destimuliralo gospodarstvo

Osnovana je 14. veljače 1990. na plemenitoj ideji nastaloj iz ljubavi prema Istri i ta je ideja danas jača nego ikad, a vrijednosti koje promičemo i za koje živimo ostale su netaknute i aktualnije no ikad, rekao je Miletić. "To je najbolji dokaz kako je IDS zaista više od politike," kazao je predsjednik IDS-a obraćajući se brojnim gostima i uzvanicima na svečanom saboru.

IDS je nedvojbeno dao svoj doprinos da Istra bude danas pojam uspješnosti i tolerantnija, multikulturalnija i otvorenija odnosno modernija od ostalih hrvatskih regija i, kada govorimo o univerzalnim vrijednostima i ljudskim pravima, još uvijek avangarda Hrvatske, ustvrdio je.

Pusić: IDS je bio istarski ali i hrvatski fenomen

No trebalo je savladati brojne prepreke i nerazumijevanja, a uspjeli smo jer smo vjerovali u ispravnost naših politika: IDS je imao snage progovoriti o temama i odlučno zastupati politike koje su predstavljale bauk u Hrvatskoj, kao što su kultura zajedničkog življenja, dvojezičnost, antifašizam i transgranična suradnja, rekao je. "Danas je to standard, u Hrvatskoj i u Europi i po tome je naša regija svojevrsni putokaz ostalim regijama," poručio je predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić čestitajući IDS-u 25. obljetnicu ustvrdila je kako je IDS po osnivanju bio ponajprije istarski ali i hrvatski fenomen. "Svojim stavovima i idejama donio je promjenu i jedan tračak drugačijeg svjetla na tada vrlo tamnu političku scenu Hrvatske," kazala je dodavši kako je i HNS sve te godine radio i radi na istom poslu. Od tada do danas, "stvari su se dramatično promjenile", rekla je. "Tada smo funkcionirali protiv politike straha i protiv straha u politici odnosno u borbi za temeljna ljudska prava. U međuvremenu postali smo dio Europe i jedna pristojna država," istaknula je Vesna Pusić.

Komadina: možda je bolje razumijem istarski od Milanovića

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina, napomenuvši kako je on postao tradicionalni izaslanik svoje stranke na IDS-ovim obljetnicama, kazao je kako je u 25 godina u odnosima između SDP-a i IDS-a bilo i uspona i padova od kojih je, kako je rekao "za neke zaslužan IDS ali i SDP, a za neke je kriv IDS ali i SDP". Ono što nas veže jest to, da se mi jedini ne sramimo reći da baštinimo antifašizam i da smo na antifašizmu nastali, poručio je Komadina.

Nakon svečanog dijela sabora, na pitanje novinara zašto u Pulu nije došao predsjednik stranke Zoran Milanović, rekao je kako pretpostavlja da ima obveze ili su u pitanju, kako je rekao "neke druge okolnosti koje su utjecale na tu odluku".

IDS potpisao 'Škotsku deklaraciju'

"Možda ja ipak bolje razumijem istarski na prevođenju prema standardnom hrvatskom jeziku u Zagrebu," rekao je Zlatko Komadina.

Reiner: razlike između IDS-a i HDZ-a značajno su se smanjile

Član Središnjeg odbora HDZ-a Željko Reiner ustvrdio je kako je od iznimne važnosti da sve one političke stranke kojima je stalo do dobrobiti hrvatskih građana nađu elemente koji su slični, a ne da se neprestano traže razlike i oni stavovi koji se razliku.

"Danas je IDS bitno drugačiji nego prije 15 i 20 godina, kao što je i HDZ drugačiji. Mislim da su se neke stvari iz prošlosti, gdje su postojale značajne razlike, danas uistinu značajno smanjile," kazao je Reiner. On je napomenuo kako se HDZ zalaže da Istra ostane županija, a ne da se, kako je rekao "izmišljaju neke nove nadregije u kojima bi se postojeće županije razvodnile i nestale".

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja izrazio je nadu kako će se suradnja između IDS-a i HSU-a nastaviti na dobrobit građana. "Nismo zadovoljni s onime što smo postigli ali smo ipak u ovom mandatu ostvarili najviše što se objektivno moglo. Stoga, mislim da zaslužujemo povjerenje naših građana," poručio je kolacijski partner Silvano Hrelja.

Gostima sabora IDS-a obratili su se i drugi čelnici političkih stranaka a po završetku svečanog dijela, počeo je i radni Sabor stranke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene