Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zadnja linija obrane'

IDS protiv povećanja PDV-a: To bi destimuliralo gospodarstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik IDS-a Boris Miletić usprotivio se mogućem povećanju stope PDV-a, napominjući da bi to destimuliralo gospodarstvo i investicije.

IDS nije za povećanje PDV-a, ali kao odgovoran koalicijski partner želi ponuditi neka rješenja svjestan činjenice da situacija s državnim proračunom nije najbolja, izjavio je potpredsjednik IDS-a Boris Miletić komentirajući danas u Puli najave mogućeg povećanja PDV-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna pogodovanje i zlouporaba položaja Pulski SDP prijavio Borisa Miletića USKOK-u, on im uzvratio: "Podsjećam ih da su dio vladajuće koalicije te da se počnu baviti konkretnim projektima…" Slika nije dostupna Bit će i rezanja Zbog prevelikog deficita stiže novi porezni udar?

IDS smatra da bi Hrvatska trebala najprije iskoristiti sve postojeće resurse koje ima na raspolaganju dok bi eventualno povećanje PDV-a 'trebala biti zadnja linija obrane proračuna', dodao je.

>> Pusić: Vlada nije raspravljala o povećanju PDV-a ili otpuštanjima

'U punjenju državne blagajne trebalo bi se posegnuti za dva elementa koji se odnose na investicije i decentralizaciju', kazao je Miletić na konferenciji za novinare.

U vezi s tim spomenuo je državna zemljišta, koja su nekad koristila vojska, a koja su danas, kako je rekao, 'prazna i devastirana i mogla bi biti stavljena u funkciju gospodarstva'.

Podsjeća da takvih područja ima puno, naročito u južnom djelu Istre, a od njih 'nemaju koristi niti građani, niti država'.

Stoga, ocijenio je Miletić, kada bi se omogućila takva ulaganja, tada bi država prihodila i kroz PDV i kroz otvaranje novih radnih mjesta jer se, istaknuo je, kroz plaće uplaćuju doprinosi za zdravstvo i za mirovinsko.

Kao drugi primjer, Miletić je naveo raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, naglasivši da se IDS oštro protivio tom zakonu gdje se podjela državnog poljoprivrednog zemljišta dodatno centralizirala.

'Nakon godinu dana možemo ustvrditi da se na području Istarske županije nije dodijelio gotovo niti jedan centimetar četvorni državnog poljoprivrednog zemljišta poljoprivrednicima koji bi ga željeli obrađivati', kazao je Miletić.

Ocjenjuje da je decentralizacija kao temelj bržeg i boljeg gospodarskog rasta neophodna.

IDS podupire HNS-ovu inicijativu za efikasnijim korištenjem europskih fondova koji su velika šansa za Hrvatsku, a za što se Istarska županija pokazala veoma uspješnom u pretpristupnom razdoblju, rekao je Miletić.

IDS smatra da su upravo nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta jedini način da se promijene negativni trendovi u gospodarstvu, a da bi se povećanjem PDV-a dodatno destimulirali gospodarstvo i eventualne nove investicije, zaključio je Miletić.

Smatra kako bi se o temeljnim promjenama zakona koalicijski partneri trebali dogovoriti unaprijed, a ne da o tome doznaju iz medija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene