Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Pukanićevo ubojstvo simptom dugogodišnje kriminalne aktivnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošlotjedno ubojstvo hrvatskog novinara i izdavača Ive Pukanića u središtu Zagreba simptom je dugogodišnje kriminalne aktivnosti koja je prolazila nekažnjeno, piše u britanskom Guardianu hrvatska književnica Slavenka Drakulić, ocijenivši da je najveći problem u borbi protiv kriminala povezanost kriminalaca, političara, velikih tvrtki i policije.

U tekstu objavljenom sinoć Drakulić navodi da je i proteklih godina u središtu Zagreba bilo ubojstava mafijaških šefova, ali da se ona 'možda nisu događala dovoljno blizu središta vlasti'.

Pročitajte i ovo Jamal Khashoggi, ubijeni saudijski novinar (Foto: AFP) Novinari u borbi za istinu Časopis Time osobom godine proglasio "Čuvare istine", među njima i ubijeni saudijski novinar Izvještaj s plaže (Foto: Dnevnik.hr) Turističke aktivnosti Ekipa Nove TV istražila čime se sve mogu baviti turisti na dubrovačkim plažama

'Čini se da je ubojstvo Ive Pukanića, međutim, preblizu tim krugovima - on je bio poznat kao osoba s dobrim vezama, s jednom nogom čvrsto u kriminalnom svijetu, a s drugom u političkom. Nije čudo da je njegovo ubojstvo potreslo vladu i da je interpretirano kao politička poruka', piše Drakulić.

'Po prvi je puta postalo jasno da državne institucije namijenjene zaštiti građana nisu sposobne obaviti svoj posao. Eksplozija u središtu Zagreba rezultat je gotovo dva desetljeća dugog namjernog zanemarivanja borbe protiv kriminala. Problem, koji naravno ne postoji samo u Hrvatskoj, razgranata je mreža kriminalaca, političara, velikih tvrtki i policije', piše Slavenka Drakulić. 

>> Ubijeni Pukanić i Franjić

Možda će strah od društvenog rasula i strah da bi se događaji mogli oteti kontroli biti dovoljno snažna motivacija za državne institucije da ovaj put ozbiljno shvate svoj posao. Ali u tom slučaju postavlja se jedno malo pitanje: kako će politički establišment usmjeriti sve te sile protiv - možda - samoga sebe? 'Problem nije u tome što nitko nije znao za takve veze, upravo suprotno - svi su profitirali od takvih veza. Paraliza državnih institucija bila je namjerna. Ako je previše ljudi na visokim položajima korumpirano, tko će baciti prvi kamen? Sve dok događaj poput ubojstva Pukanića ne zaprijeti razotkrivanju tih veza', navodi Drakulić.

Drakulić je u svom članku nadalje navela da je premijer Ivo Sanader najavio oštru borbu protiv organiziranog kriminala, te da su 'preko noći' smijenjeni ministri unutarnjih poslova i pravosuđa. 'Ali mogu li te mjere stvarno djelovati?', pita se Drakulić. 

'Osim političke volje i odluke da se pokrene borba protiv kriminala i korupcije, potreban je i efikasan aparat. Možda će strah od društvenog rasula i strah da bi se događaji mogli oteti kontroli biti dovoljno snažna motivacija za državne institucije da ovaj put ozbiljno shvate svoj posao. Ali u tom slučaju postavlja se jedno malo pitanje: kako će politički establišment usmjeriti sve te sile protiv - možda - samoga sebe?', zaključuje Drakulić u tekstu u Guardianu.

Američki tjednik Time objavio je u svom online izdanju u srijedu navečer tekst u kojem se navodi da bi prošlotjedno ubojstvo Pukanića u središtu Zagreba moglo ugroziti približavanje Hrvatske Europskoj uniji. 

'Šteta od prošlotjedne eksplozije ... neće biti ograničena samo na žrtve. Napad je postavio pitanje može li Hrvatska suzbiti raširenu korupciju i organizirani kriminal, i postići svoj cilj pridruživanja Europskoj uniji sljedeće godine', navodi Time u tekstu koji potpisuje Dejan Anastasijević.

Time navodi da je Pukanić bio kontroverzna osoba, povezana kako s mafijom tako i s političarima. 'Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić bio je njegov blizak prijatelj, kao i Hrvoje Petrač, poslovni čovjek kojem se sudi zbog iznude', piše američki tjednik.

'Pukanićevo ubojstvo izazvalo je uzbunu ne samo zato što je on bio važan igrač, već i zato što je otkrio opseg povezanosti politike, zločina i korupcije', piše Time.

Time piše da bi za Hrvatsku bilo razorno kad bi porast organiziranog kriminala ugrozio njezine napore da postane članicom Europske unije, te ističe izjavu izvjestitelja Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannesa Swobode da je ubojstvo Pukanića 'jasan korak unazad'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene