Neki ih vode na posao, drugi se oslanjaju na bake i djedove, a dio roditelja koji nemaju njihovu pomoć djecu šalje u školu, no svi imaju problem uskladiti nove obveze s poslom.

Galerija


Baka Ivanka Varda priča kako su joj unuci došli prije tjedan dana. Očekivali su da će se družiti svega dva dana pa nisu donijeli ni odjeću ni knjige. Ali boravak kod bake se produžio. Kao i štrajk.

Vezani članci Djeca filmskih parova - 6 Konačno otkrili kako bi izgledala djeca Muldera i Scully, Rossa i Rachel... Na opasnom raskrižju postavljen znak Nakon objave na DNEVNIK.hr-u na opasno raskrižje postavili znak, a gradonačelnik zatražio uređenje pješačkog prijelaza

"Pomažu mi kuhati. Slože tanjure pa idu rezati luk. Pa kažu, ne možemo mi rezati luk, mrkvicu možemo", prepričava Ivanka svoje druženje s unucima.

Na sreću, baka je u mirovini, pa Filipovi i Dorijanovi roditelji mogu mirne glave ići na posao i ne brinuti se o tome kamo s djecom dok se učitelji, nastavnici i profesori bore za svoja prava. "Zabavljamo se, učimo, igramo, kuhamo s bakom, idemo na plac, u knjižnicu", zadovoljan je Dorijan.

Dobro im je, kažu, bez škole, ali nedostaju im prijatelji. I nisu baš najsretniji što bi se praznici mogli skratiti, a školska godina produžiti.

"Ne volim da se po ljetnim praznicima kuhamo u školi, ako već možemo ići na more", ističe Filip. Maturant Mislav Mikota nije zabrinut zbog nadoknade sati i mogućeg pomicanja državne mature.

"Ljudi idu na pripreme izvan škole, uče kod kuće. Ako matura bude kasnije, imamo se vremena dulje pripremati", pojašnjava.

Iako škole mole roditelje da, ako mogu, ne šalju djecu u školu, školska su im vrata i dalje otvorena. Učiteljica Iva Škunca tako kaže da je, unatoč podršci štrajku, tu ipak zbog djece i roditelja koji ih nemaju gdje zbrinuti.

Svaki dan bude između 20 i 30 djece, a na raspolaganju su im već od 7 ujutro. "Igramo se, crtamo, budemo na igralištu, igramo se društvenih igara koje imamo i koje djeca od kuće donesu" objašnjava učiteljica.

Roditelji se snalaze kako znaju, pa tako i igraonice bilježe porast djece. "Ako se štrajk nastavi, uvijek postoje opcije. Sad idu praznici pa ćemo vidjeti, ali možemo otvarati ranije, neke akcije imati", objašnjava nam Martina Mihetec iz jedne igraonice.

Štrajk traje već više od 30 dana. Bez obzira na to tko im čuvao djecu, sve strane s nestrpljenjem iščekuju rezultate referenduma.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr