Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U obiteljskom gospodarstvu u kojem je utvrđena ptičja gripa uginulo je svih 15 komada domaće peradi koja je bila zaražena. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede odmah je poduzela sve mjere izolacije naselja Križnica.


Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u petak da je u mjestu Križnica u Virovitičko-podravskoj županiji na jednom obiteljskom gospodarstvu utvrđena ptičja gripa i da nema opasnosti od širenja virusa.

Vezani članci Ilustracija Otac saznao mračnu istinu: Majka tri mjeseca tukla i zlostavljala dijete (3), jedan detalj je sve otkrio Policija ga traži Policija objavila fotografije nasilnika koji je u Zagrebu teško ozlijedio čovjeka: Jeste li ga vidjeli?

U tom je obiteljskom gospodarstvu utvrđena ptičja gripa soja H5N8 od koje je uginulo svih 15 komada domaće peradi - kokoši, pataka i pilića. U mjestu Križnica, na lijevoj obali Drave, ukupno 22 mala gospodarstva ekstenzivno drže perad, koju uzgajaju za vlastite potrebe, navodi se u priopćenju.

Ističe se i da je selo sasvim izolirano rijekom Dravom i državnom granicom i nema opasnosti od prenošenja i daljnjeg širenja virusa. No, nužno je provesti sve mjere opreza.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede odmah je poduzela sve mjere izolacije naselja.

"U zaraženom području već je uspostavljena zabrana kretanja osoba, životinja i vozila. Pristup je moguć samo preko visećeg pješačkog mosta i preko skele na rijeci Dravi, što osigurava policija", ističe se u priopćenju Ministarstva.

Navodi se i da će se danas u cijelom selu Križnica provoditi eutanazija peradi, a veterinarski inspektori će na svakom gospodarstvu obaviti i procjenu vrijednosti eutanizirane peradi kako bi se vlasnicima isplatilo obeštećenje.

Prvi put na domaćoj peradi

Brzom intervencijom bolest je na vrijeme otkrivena, a za manje od 24 sata dovršit će se sve potrebne mjere i neće biti opasnosti za ljude, izjavio je tijekom dana pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo i sigurnost hrane Damir Agičić.

"Prvi puta u Hrvatskoj utvrđena je ptičja gripa na domaćoj peradi. Do sada je to bilo samo kod divljih ptica, što podrazumijeva još ozbiljniji pristup", rekao je Agičić.

"Poduzeli smo mjere eutanazije. Na sreću, radi se o mjestu koje je relativno izdvojeno, što je nama u epidemiološkom smislu veliko olakšanje. Formirali smo tri velike veterinarske ekipe s po 10 izvršitelja i planiramo da će posao danas biti dovršen", rekao je Agičić.

Kaže da je zadatak procijeniti i popisati perad koja će biti podvrgnuta mjerama, nakon toga se provodi eutanazija, a potom otprema u objekt za zbrinjavanje i na kraju dezinfekcija zaraženih i ugroženih dvorišta. Dodao je da će vlasnici peradi biti na vrijeme i vrlo korektno obeštećeni. "Na tome će raditi ekipa profesionalnih inspektora koji vrlo dobro znaju procijeniti životinje", rekao je.

Ptičja gripa se širi kohabitacijom domaće peradi koja je ekstenzivno držana s divljim pticama, kaže Agičić te dodaje da je slučaj iz Križnice "školski primjer kako se ptičja grupa seli s populacije divljih ptica na domaću perad". (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju