Obavijesti Video Pretražite Navigacija
slučaj iz Slavonije je šokirao

Kakva je to bolesna sklonost prema djeci? Psihijatrica o pedofiliji: "Oni jako dobro razumiju što rade. I skloni su recidivizmu"

Aktualno Galerija Nadica Buzina Nadica Buzina Foto: DNEVNIK.hr Zaštita djece: Ilustracija - 3 Zaštita djece: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zaštita djece: Ilustracija - 2 Zaštita djece: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zaštita djece: Ilustracija - 1 Zaštita djece: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Josipa Krajinović Galerija 1/5 >>
Slučaj muškarca osuđenog zbog spolnog uznemiravanja djece kojem je kazna zamijenjena radom za opće dobro u udruzi za djecu s posebnim potrebama šokirao je javnost. Može li se uopće izliječiti poremećaj pedofilije i smiju li ikad raditi s djecom nakon što su jednom počinili strašno djelo pedofilije? Odgovore zna psihijatrica Nadica Buzina.

Psihijatrica Nadica Buzina iz Zavoda za forenzičku psihijatriju u Vrapču u Dnevniku Nove TV pojasnila je može li se izliječiti poremećaj pedofilije.

"Pravi duševni bolesnici ne rade kaznena djela na štetu djece, a koja imaju neku seksualnu konotaciju. Najčešće su to počinitelji koji nemaju ozbiljne psihičke smetnje, znači oni mogu imati neki poremećaj ličnosti, možda nemaju empatije, imaju nekakvo visoko mišljenje o sebi, smatraju da mogu ono što drugi ne mogu, da imaju prava koja drugi možda nemaju, ali nemaju ozbiljne psihičke poremećaje", rekl je Buzina.

Ističe da svi oni koji rade kaznena djela na štetu djece nisu pedofili. Kod oko 20 posto onih koji naprave ta kaznena djela bude postavljena dijagnoza pedofilije.

"Oni najčešće razumiju jako dobro što rade i razumiju je li to ili nije prihvatljivo, najčešće su to osobe koje su intelektualno vrlo visoko iznad prosjeka", pojasnila je Buzina u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Josipom Krajinović.

Na pitanje mogu li kontrolirati svoj sekusalni poriv prema djeci, Nadina je rekla da "osobe mogu imati različite seksualne porive, različita seksualna maštanja i dok to ne pređe u realizaciju to nije kazneno djelo - nisu nikome nešto naudili."

Pročitajte i ovo Ilustracija Treba stvari mijenjati Dok se javnost zgraža, Ministarstvo pravosuđa pronašlo krivca za skandal s pedofilom: "On ne smije biti blizu djece ni na dva kilometra, točka"

Pročitajte i ovo Policija - Ilustracija - 3 Novi slučaj Gnjusno: Norveški državljanin (81) na plaži u Rovinju snimao djecu

"Ako je riječ o osobi koja ima samo pedofilne sklonosti, a ne priznaje poremećaj i ne vidi nikakav problem i nema motivacije da mijenja oblike ponašanja - onda su naravno rezultati tu nikakvi", dodaje Buzina.

Ističe da često vještače neke počinitelje kaznenog djela koji je možda ranije puno puta osuđivan, koji je boravio godinama u zatvoru, a kada zatraže izvod iz kaznene evidencije - onda "obično bude da on nije osuđivan". Napominje da je kod seksualnih delikata poznato da su sklone recidivizmu.

Na upit reporterke Krajinović što ako nakon rehabilitacije dobiju posao i rade s djecom, koliki su rizik za djecu, Buzina je zaključila da nije normalno da takva osoba kasnije radi s djecom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene