Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvog dana ožujka kreće suđenje u slučaju spornih kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Rasprava će se održati u pet termina na zagrebačkom Trgovačkom sudu.


Prvo raspravno ročište u parnici protiv osam banaka koje je zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope tužila udruga Potrošač održat će se u petak 1. ožujka, doznaje se danas od udruge Franak.

Vezani članci Donald Trump i Hillary Clinton Sud odbacio Trumpovu tužbu protiv Hillary Clinton, pogledajte za što ju je tužio Slika nije dostupna Odgođeno ročište: Vidošević danas ipak ne iznosi obranu u aferi Remorker

Kolektivnu tužbu protiv osam banaka - Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitske banke i Volksbanke zagrebački Trgovački sud prihvatio je lani u prosincu, no tada je odbacio zahtjev udruge da se bankama naloži da potrošačima izmijene ugovorene obveze i glavnicu vežu uz euro.

>> Švicarski franak na najnižoj razini u posljednjih 20 mjeseci

Sud je tada naložio tužitelju da svakoj banci pojedinačno u roku od 15 dana dostavi primjerak ugovora sa spornom valutnom klauzulom, odredbu općih uvjeta o promjenjivim kamatnim stopama te primjerak ponude ili reklame za kreditne ugovore uz primjenu švicarskog franka.

Udruga Potrošač je pritom za svaku banku morala navesti je li ta banka za konkretnu vrstu kredita nudila samo kredit u švicarcima ili je bila ostavljena mogućnost izbora i u kunama ili eurima.

Sud je tužitelju naložio i da dostavi podatak o kretanju tečaja, odnosno omjeru tečaja između kune i švicarca, kune i eura te eura i švicarca. Riječ je o prvoj takvoj tužbi u povijesti hrvatskoga pravosuđa.

Ključna ročišta povodom tužbe protiv osam banaka kreću od 1. ožujka, a riječ je o prvom raspravnom ročištu koje će se održati u pet termina u prva dva tjedna ožujka, a na kojima će se saslušavati ključni svjedoci, priopćili su iz udruge Franak, kojoj je ranije odbijena tužba protiv banaka pa je na njezinu inicijativu tužbu podnio Potrošač - Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača.

Osim 1. ožujka, termini su na zagrebačkom Trgovačkom sudu zakazani za 8., 11., 13., i 15. ožujka.

Udruga Franak ističe da u Hrvatskoj ima preko 100.000 korisnika kredita vezanih za "švicarce", od kojih je 75.000 stambenih kredita, kojima su s obzirom na klizanje franka i promjene kamatnih stopa posljednjih godina rate otplate porasle od 35 do čak 100 posto. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju