Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na neutralnom tlu

Prvi sastanak ministara Hrvatske i Srbije nakon presude Gotovini i Markaču

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić susrela se sa srbijanskim kolegom Ivanom Mrkićem na marginama Ministarskog vijeća OESS-a u Dublinu.

Riječ je o prvom susretu ministara vanjskih poslova Hrvatske i Srbije nakon presude haškog suda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi napad na turskog suca Njemački list: 'Gotovinu i Markača oslobodio radno nesposoban sudac' Slika nije dostupna Zbog izuzeća jednog suca Haag odgodio izricanje presude Šešelju na neodređeno

>> Veleposlanik SAD-a iznenađen dočekom Gotovine i Markača

Ministrica Pusić i njen srbijanski kolega susret su ocijenili korisnim te prvim korakom koji bi u bližoj budućnosti mogao dovesti i do sastanka hrvatskog i srbijanskog premijera, Zorana Milanovića i Ivice Dačića, no, kako je izjavila ministrica, o konkretnom datumu tog susreta nije se razgovaralo.

>> Dačić optužuje Hrvatsku da ne želi surađivati

Ministar Mrkić izjavio je kako se treba osvrnuti na ono što zbližava dvije zemlje, kao što su neki od zajedničkih projekata na kojima bi trebalo nastaviti suradnju.

Moguće je da ću uskoro doći i do Zagreba. Razmišljali smo i što bi se u predstojećim tjednima i mjesecima moglo realizirati u susretu premijera Hrvatske i Srbije', izjavio je ministar Mrkić, dodavši da su dvije države okrenute suradnji i jačanju odnosa. 'Čovjek ne može birati rođake i susjede, tako da moramo razvijati najbolje moguće odnose imajući u vidu interes budućih generacija', zaključio je srbijanski ministar.

Govoreći o presudi hrvatskim generalima, ministrica Pusić ponovila je kako je Hrvatska u potpunosti poštivala institucionalnu proceduru, koja je bila i preduvjet za članstvo u Europskoj uniji. 'Gotovina i Markač su nevini i nisu odgovorni za ratne zločine, što ne znači da ratnih zločina nije bilo niti da ne postoje ljudi koji su za njih odgovorni'. Ministrica je još jednom istaknula da oni koji nisu zadovoljni radom suda, prigovor trebaju uputiti Vijeću sigurnosti UN-a, koje je osnivač Haškog suda, ili samom sudu, a ne Hrvatskoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene