Bert je prvi riječki samoposlužni aparat za prodaju proizvoda bez ambalaže.

Galerija


Nudi širok izbor, od prehrambenih proizvoda do sredstava za čišćenje i šampona.

Vezani članci Molunat: Akcija čišćenja mora - 4 Najjužnije mjesto na moru krcato smećem: Iz mora izvukli 1200 vreća punih otpada, najvećim dijelom plastike Ambalaža Idu na živce svim ukućanima, ne znaju otvoriti ni najjednostavnije pakiranje

„Ovaj put uzela sam prirodni jabučni ocat, inače sam dosad uzela bučino ulje i maslinovo i moram priznati da sam jako zadovoljna“, kaže Ana iz Rijeke.

Korištenje aparata je jednostavno. Plaćanje je gotovinsko, a jedini je uvjet da svaki kupac ima svoju ambalažu. Maslinovo ulje je iz Istre, bučino iz okolice Bjelovara, ocat stiže iz Virovitice, šamponi su iz Zagreba, a sredstva za čišćenje iz okolice Rijeke.

„Cijena je jeftinija upravo kako bismo potaknuli ljude da poduzmu tu akciju i odu i napune si sami“, kaže Davor Ćiković, proizvođač biodeterdženata.

Pokretač je projekta riječko komunalno društvo Čistoća. Zaradu nemaju, a to, kažu, nije ni cilj.

„Cilj je prije svega edukacija i motivacija građana da ne koriste jednokratnu ambalažu, nego da donesu svoju ambalažu, po mogućnosti staklenu, i uzimaju proizvode na taj način, višekratno“, kaže Bia Gec, krajobrazni arhitekt iz komunalnog društva Čistoća.

Ekološki osvještenu kupnju Riječani mogu obavljati svaki dan od 7:30 do 14:30. Na taj način čuvaju okoliš i podržavaju kružno gospodarstvo. Reporterka Nove TV Katarina Jusić razgovarala je s Milanom Zagorcem iz KD-a Čistoća o samoposlužnom aparatu Bert. 

Bert je sada ovdje, no uskoro se seli. O čemu je riječ?

Bert, naš bezambalažni aparat KD-a Čistoća, uskoro se seli u malo gradsku radionicu za popravak različitih predmeta i sitnica za svakodnevnu upotrebu. Jedan je od ciljeva ovog projekta poticanje građana da se ne stvara otpad, zapravo da ga se što manje stvara, da se predmeti popravljaju i da ih se koristi višekratno.

Bitno je istaknuti da je to u skladu s hijerarhijom gospodarenje otpada, također i s planovima vezanima za gospodarenje otpada. Građani i mediji o svemu će biti dodatno obavješteni uskoro, i to već ove jeseni.

Danas smo se i sami uvjerili kako su građani prepoznali ovakav način nabavke proizvoda, no koliki je zapravo interes?

Izuzetan, može se reći čak je da je u ovom probnom radu, kada smo pustili Berta u upotrebu tijekom posljednjih mjesec dana, interes građana, i to bez velikih kampanja, zaista velik. Građani dolaze svakodnevno i kupuju različite proizvode, a to pokazuje dvije stvari: interes građana za proizvodima malih domaćih proizvođača te građani postaju sve svjesniji važnosti korištenja višekratne ambalaže umjesto jednokratne koju svi želimo spriječiti. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

Uvidjeli čega nema na tržištu: Dok drugi odlaze u Irsku i Njemačku, oni su odlučili bolje uvjete stvoriti pod vlastitim krovom